2. Decembra 2021.

Japanski Cheesecake koji ćeš obožavati!

Big Portal

Spremi se da umutiš mnogo bjelanjaka da stvoriš ovu uzbudljivu, mekanu teksturu, kao i slojeve okusa krem sira! Sigurni smo da će Japanski Cheesecake postati tvoja omiljena poslastica.

Foto: Instagram

Od sastojaka ti je potrebno:

(za 6 porcija)

  • 7 kašika (100 g) maslaca
  • 100 gr krem sira
  • ½ šolje (130 ml) mlijeka
  • 8 žumanjaka
  • ¼ šolje (60 g) brašna
  • ¼ šolje (60 g) gustina
  • 13 bjelanjaka
  • 2/3 šolje (130 g) šećera
  • Topla voda, za pečenje
  • Šećer u prahu, za serviranje
  • Jagode, za serviranje
Foto: Instagram

Priprema:

Ugrijati rernu na 160 °C. Na ringli, na srednjoj temperaturi, u posudi izmiksati maslac, krem sir i mlijeko dok se ne istopi i sjedini. Skloniti sa toplote i ostaviti da se ohladi.

U velikoj posudi umutiti žumanjce, zatim ih polako uliti u smjesu sa krem sirom, miješajući dok se ne sjedini. Dodati brašno i gustin i dobro izmiješati pazeći da se ne stvore grudvice.

U drugoj velikoj posudi, mikserom čvrsto umutiti bjelanjce. Postepeno dodavati šećer dok se smjesa ne ujednači.

Uliti oko ¼ smjese sa bjelanjcima u smjesu sa žumanjcima, lagano promiješati, te ponoviti postupak sa ostalim bjelanjcima dok se tijesto ne ujednači.

Kalup omjera 23 cm obložiti papirom za pečenje. Uliti tijesto u kalup, a zatim lagano protresti kako bi se uklonili mjehurići.

Staviti kalup u veći pleh, u koji prethodno treba staviti 2 lista kuhinjskog ubrusa. Papirni ubrusi obezbjeđuju da se toplota ravnomjerno rasporedi na dnu kalupa. U pleh usuti 2 cm vruće vode.

Peći 25 minuta, zatim podesiti temperaturu na 140°C i peći još 55 minuta, dok se kolač ne podigne duplo od svoje početne visine u kalupu.

Foto: Instagram

Izvaditi iz rerne, a zatim nježno prevrnuti kolač u ruci i ukloniti papir za pečenje. Oprez, jer će kolač biti jako vruć.

Položiti kolač na tanjir za serviranje, posuti šećerom u prahu, isjeći i servirati sa jagodama dok je još topao.

Prijatno!

Izvor: tasty.co

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare