Japanke se aplikacijom brane od zlostavljača u metrou - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Japanke se aplikacijom brane od zlostavljača u metrou

Japanke su počele masovno da skidaju sa interneta aplikaciju za mobilne telefone kako bi se zaštitile od seksualnog uznemiravanja u prepunim metroima u vreme špica.

Aplikaciju “Digi polis” napravila je tokijska policija pre tri godine, ali je opcija zastrašivanja zlostavljača dodata tek pre nekoliko meseci.

“Digi polis” su od tada sa interneta skinule stotine hiljada osoba, što je neobično za aplikaciju koju je razvila vlada.

U prepunim metroima i drugim javnim mestima u Japanu žene se često suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem, ali su uglavnom previše uplašene da pozovu u pomoć zbog osećaja stida.

Uz pomoć aplikacije, žrtve mogu da pritisnu na telefonu ikonicu “odbij zlostavljača” koja proizvodi poruku “Ovde je zlostavljač. Molim vas, pomozite”. Posle još jednog pritiska na ikonicu, glas neprestano ponavlja “Molim vas, prestanite!”

Nasilni zločini su retki u Japanu, ali je seksualno uznemiravanje, od dodirivanja žrtava do stavljanja ruke ispod njihove odeće, svakodnevna pojava.

Na stanicama i u metroima postavjeni su posteri kojima se putnici podsećaju da je seksualno uznemiravanje krivično delo.

Tokijska policija je saoštila da je u 2017. godini prijavljeno 2.620 seksualnih krivičnih dela, uključujući 1.750 slučajeva uznemiravanja, uglavnom u metroima i na stanicama.


Izvor: Beta

Danas objavljeno

Apple dostigao brojku od 2 milijarde aktivnih uređaja

Vanja A

Broj ljubavnih prevara na internetu je udvostručen od početka pandemije

Vanja A

Word dobija ChatGPT integraciju

Vanja A

Ostavite komentar