Japanci razvijaju lijek za COVID-19 iz krvne plazme - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Japanci razvijaju lijek za COVID-19 iz krvne plazme

Japanska farmaceutska kompanija “Takeda Pharmaceutical” objavila je da razvija lek za COVID-19 izdvojen iz krvne plazme, dodajući da pregovara sa vlastima u Evropi, SAD-u i Aziji o saradnji na ovom istraživanju.

Bolest slična gripu do sada je usmrtila i zarazila veliki broj ljudi. Taj broj neprestano raste zbog brzog širenja virusa.

Japanski proizvođač lekova radi na leku koji je izolovan iz krvne plazme kojim bi se lečili oboleli sa visokim stepenom rizika.

O svojim planovima će izvestiti zastupnike američkog Kongresa. Trenutno se razgovara sa zdravstvenim vlastima i partnerima u sektoru zdravstvene zaštite u Evropi, SAD-u i Aziji kako bi ubrzali rad na leku.

Istraživanje zahteva pristup krvi rekonvalescenata od COVID-19, odnosno vakcinisanih osoba nakon što vakcina bude razvijena, dodaju u Takedi.

Iz kompanije poručuju i da pokušavaju da utvrde da li njihovi postojeći lekovi,odnosno oni koje razvijaju mogu da se koriste za lečenje koronavirusa.

“Učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo otklonili pretnju koju predstavlja novi koronavirus. Nadamo se da ćemo uspeti da proširimo mogućnosti lečenja”, kaže u izjavi Radživ Venkej šef sektora za poslovanje sa vakcinama.

Foto: STR / AFP

Izvor: Hina/N1

Danas objavljeno

Kora od mandarine može biti višestruko korisna

Vanja A

Praznični kolačići sa brusnicom i čokoladom gotovi za 20 minuta

Vanja A

Rol viršle

V.R.

Ostavite komentar