26. Augusta 2022.

Japanci potpisali ugovor sa Rusima

Big Portal

Cilj japanskog proizvođača je da sačuva svoj dugoročni ugovor za kupovinu tečnog prirodnog gasa (TPG), izjavio je danas portparol japanske kompanije.

Glavni uslovi ugovora, kao što su obim, cena i valuta plaćanja, ostali su isti kao u prethodnom ugovoru, rekao je portparol JERE za Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u junu ukaz o preuzimanju nadležnosti nad projektom Sahalin-2 na dalekom istoku Rusije. Ukazom je osnovano novo rusko preduzeće Sahalinskaja Energija, koje je preuzelo sva prava i obaveze prethodnog operatera – Sahalin Enerdži Investmenta, u kojem su britanski Šel i dve japanske firme, Micibiši i Micui, imale nešto manje od 50 posto udela.

Ruski Gasprom je dobio nešto više od 50 odsto vlasništva u novom preduzeću, koje drži ostatak akcija dok se postojeći akcionari ne prijave za svoje udele.

Predstavnici Micuija i Micubišija su saopštili u četvrtak da su te kompanije odlučile da se pridruže novom ruskom entitetu koje upravlja Sahalinom-2, i da će do predviđenog roka, 4.sepembra, dostaviti zahteve za dobijanje udela.

Britanski Šel, koji je već otpisao vrednost svog udela u tom projektu, još pre nekoliko meseci je objavio da namerava da napusti Sahalin-2 i da je u pregovorima sa potencijalnim kupcima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare