Japanci će štedljivi motor praviti u Poljskoj i već su uložili MILIJARDU EVRA! - BIGportal.ba
Auto-moto

Japanci će štedljivi motor praviti u Poljskoj i već su uložili MILIJARDU EVRA!

Novi “Tojotin” benzinski agregat sa tri cilindra i 1,5 litara troši 20 odsto manje goriva

„Tojota“ će svoj novi 1,5 litarski benzionski motor koji može da se ugrađuje i u hibridna vozila praviti u Poljskoj!

Naime, „Tojota motor manufakturing Poljska“ (TMMP), u gradu Jelc-Laskovice, započela je proizvodnju najnovije generacije 1,5-litarskog benzinskog motora koji je konstruiran u okviru Tojotine nove globalne arhitekture (TNGA). Ovaj savremeni 1,5-litarski, 3-cilindrični motor, pod imenom „Dinamic fors indžin“, mlađi je brat 2,0-litarskog agregata koji se već proizvodi u istoj fabrici od septembra prošle godine.

Novi motor namenjen je novoj generaciji Tojote jaris (čija proizvodnja uskoro kreće u Francuskoj, kao i nedavno predstavljenom „jarisu kros“ – novom kompaktnom SUV-u u segmentu B. Konstruirane su potpuno nove proizvodne linije za TNGA s ciljem automatizacije nekih procesa, povećanja efikasnosti i proizvodnih kapaciteta, kao i poboljšanja ergonomije. 

Ovaj 1,5-litarski motor odličan je primer napredne konstrukcije. Trocilindrični benzinac sa zakretom bregastog vratila, radi prema Atkinsonovom ciklusu ostvarujući do 40 odsto toplotne efikasnosti, omogućavajući tako smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 za 20 odsto u poređenju s prethodnom generacijom „jarisa,“ uz istovremeno povećanje performansi za 15 odsto Taj motor je moguće ugraditi u konvencionalna, kao i hibridna električna vozila. S obzirom na to da su potpuno hibridna vozila predstavljala 52 odsto prodaje Tojote u Evropi tokom 2019. godine, postoji jasan porast potražnje za hibridnom električnom tehnologijom po pristupačnim cenama i uz nisku štetnu emisiju.

Zadržavajući fokus na budućnost elektrifikovane mobilnosti, Tojota motor Evropa  nastavlja da ulaže u evropsku proizvodnju elektrifikovanih pogonskih sklopova u svojim fabrikama u Poljskoj.

Pored 2,0-litarskog motora za TNGA koji je ranije spomenut, sestrinska poljska fabrika u Valbriču već je najavila početak proizvodnje novog e-CVT menjača za 2021. godinu. Time je ukupno ulaganje u oba TMMP pogona premašilo milijardu evra, pri čemu je stvoreno gotovo .3000 radnih mesta u Poljskoj. 

Novosti.rs

Danas objavljeno

Prve isporuke bolida sa Rimčevim pogonom početkom 2022, cijena 2 miliona eura

Vanja A

Kako se “rađaju” bahati vozači: Saobraćaj je samo drugi način pokazivanja kulture stanovništva

Vanja A

Ovo su najskuplji kvarovi automobila

Vanja A

Ostavite komentar