Japan zahtjeva: "Nije vam dozvoljeno" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Japan zahtjeva: “Nije vam dozvoljeno”

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da su Japan i SAD postigli “osnovni sporazum”.

Prema sporazumu, pripadnicima američkog vojnog kontingenta nije dozvoljeno da napuštaju svoje baze u Japanu, zbog sve veće zabrinutosti naglim porasta broja slučajeva koronavirusom.

Kišida je rekao da američki vojnici neće napuštati svoje baze “osim kada je to apsolutno neophodno”, što znači u hitnim situacijama ili iz nekih drugih bezbednosnih razloga, prenosi AP.

Detalji sporazuma se još razrađuju, rekao je Kišida u intervjuu za Fudži TV i potvrdio da savezništvo SAD i Japana ostaje nepromenjeno.

Broj novih slučajeva u Japanu skočio je juče na više od 8.000, što je četvoromesečni rekord, a medicinski stručnjaci ocenjuju da je nastupio “šesti talas epidemije”.

Za porast broja novozaraženih je okrivljena američka vojska, jer je najveći broj novih slučajeva evidentiran u blizini vojnih baza, zbog čega je vlada Japana prošle nedelje zatražila od SAD saradnju i zadržavanje američkog vojnog osoblja u bazama.

Portparol američkih snaga u Japanu nije odmah bio dostupan za komentar o Kišidinim najnovijim izjavama, međutim, major Thomas R. Barger je rekao da se epidemijski trendovi pomno prate u Japanu.

Okinava, jugozapadna grupa ostrva na kojoj se nalazi većina od 55.000 američkih vojnika u Japanu, jedna je od tri prefekture u kojima su od danas na snazi nova ograničenja za suzbijanje širenja virusa.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Pale teške riječi. Zlatna era je završena

M.

Lice lišeno slobode, oduzeta droga

M.

Kinezi “na nogama”

M.

Ostavite komentar