Japan odustaje od mirovnog sporazuma sa Rusijom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Japan odustaje od mirovnog sporazuma sa Rusijom

Japan je odlučio da odbije prijedlog za potpisivanje na samitu G20 u Osaki krajem juna okvirnog mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svjetskog rata, piše japanski “Asahi šinbun”, pozivajući se na izvore iz vlade.

Tim sporazum bilo je predviđeno da Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svjetski rat, ali prema navodima lista, dvije strane nisu uspjele da prevaziđu neslaganja o određenom broju istorijskih i bezbjednosnih pitanja.

Japan i Rusija će, kako se navodi, nastaviti pregovore o postizanju mirovnog sporazuma, ali se očekuje da će proces potrajati.

Tokio sporazumom želio je da potvrdi zajedničku deklaraciju Sovjetskog Saveza i Japana iz 1956. u kojem Moskva izražava spremnost da preda južna kurilska ostrva Šikotan i Habomal kao gest dobre volje.

Japan zatim planira da pregovara sa Rusijom o suverenitetu nad preostala dva sporna ostrva – Iturupom i Kunaširom, prenosi Tas s.

Međutim, nekoliko rundi pregovora na nivou šefova diplomatija pokazalo je da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg razmještanja američkog raketnog sistema na tim ostrvima.

Samit G20 održava se u Osaki 28. i 29. juna i predviđeno je da japanski premijer Šinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin održe radni sastanak.

Danas objavljeno

Njemačka razmatra potpuno obustavljanje letova

D

Srbija: Povećan broj zaraženih – više od 2.000, preminulo 19 osoba

D

STRAVIČNA NESREĆA Srušilo se skladište, jedna osoba poginula

D

Ostavite komentar