Japan će morati da izbaci radioaktivnu vodu iz Fukušime u okean! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Japan će morati da izbaci radioaktivnu vodu iz Fukušime u okean!

Japanska elektroenergetska kompanija “Tokyo Electric Power” biće prisiljena da izbaci adioaktivnu vodu iz svoje oštećene nuklearne elektrane Fukušima direktno u Tihi okean, izjavio je danas japanski ministar zaštite okoline.

Nakon što je 2011. godine nuklearno postrojenje pogodio potres i cunami, kompanija “Tokyo Electric Power” (TEPCO) prikupila je u specijalizovane spremnike više od milion tona kontaminirane vode koja se koristila u rashladnim cijevima, međutim sada je objavila da će joj do 2022. nestati prostora za skladištenje.

– Jedina opcija će biti ispuštanje u more. O toj će odluci, naravno, raspravljati cijela vlada, ali htio sam o tome da iznesem svoje mišljenje – rekao je Jošaki Harada na konferenciji za novinare.

Konačna odluka vlade uslijediće nakon izvještaja stručne grupe.

Bezopasno zagađenje?
Harada nije naveo koliku količinu kontaminirane vode namjeravaju da ispuste u okean, ali i najmanje zagađenje vode tim tipom otpada mogao bi razljutiti komšije, posebno Južnu Koreju koja je prošlog mjeseca pozvala visokog funkcionera japanske ambasade da bi objasnio šta tačno Japan namjerava da napraviti s kontaminiranom vodom iz Fukušime.

Nuklearne elektrane, koje su smještene na obali, često u okean odlažu otpadnu vodu koja sadrži tricijum, teško odvojiv izotop vodonika koji se smatra relativno bezopasnim. Ali, TEPCO je prošle godine priznao da kontaminirana voda iz Fukušime u spremnicima, uz tricijum, sadrži i druga onečišćenja.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar