Januar 2020. najtopliji ikad registrovan u svijetu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Januar 2020. najtopliji ikad registrovan u svijetu

Januar 2020. bio je najtopliji mjesec januar na planeti, i bio je za nijansu topliji od istog mjeseca 2016.
Poslije rekordno tople decenije, završene sa 2019. godinom koja je bila druga najtoplija registrovana na planeti, 2020-te godine počinju sa istim trendom.

U januaru je tako prosječna temperatura na planeti prešla za 0,03 stepena Celzijusa temperaturu iz januara 2016. koji je bio najtopliji mjesec januar do sada zabilježen i bio je za 0,77 stepeni Celzijusa topliji od mjeseca januara iz referentnog perioda 1981-2010, navodi se u saopštenju evropska služba za klimatske promjene Kopernikus.

Većina zona u svijetu su bilježile temperature više od prosječnih. Tako je u Evropi temperatura bila 3,1 stepen Celzijusa viša od prosjeka za referentni period 1981-2010.

U dijelu sjeveroistočne Evrope, Skandinaviji i dijelu Rusije razlika je čak prešla šest stepeni Celzijusa više nego u periodu 1981-2020.

Prema Kopernikusu pet najtoplijih godina su sve bile pet posljednjih godina, kada je temperatura porasla između 1,1 i 1,2 stepena Celzijusa iznad temperature u predindustrijskoj eri.
Decenija 2010-2019 je takođe bila najtoplija od početka mjerenja.

Zbog emisija gasova sa efektom staklene bašte nastale kao posljedica ljudskih aktivnosti planeta je već jedan stepen Celzijusa toplija nego u predindustrijskoj eri, što ima razorne posledice širom svijeta, kao one što su obilježile 2019. godinu, izuzetno jake požare u Australiji ili periode velike vrućine tokom ljeta u sjevernoj hemisferi.

Sadašnjim tempom planeta bi mogla da dobije do četiri ili pet stepena Celzijusa do kraja vijeka.

Pariski sporazum iz 2015. predviđa da se zagrijavanje ograniči na između dva i 1,5 stepen Celzijusa, međutim čak iako oko 200 zemalja potpisnica sporazuma poštuju svoje preuzete obaveze za smanjenje gasa sa efektom staklene bašte, zagrijavanje bi moglo da pređe tri stepena Celzijusa.

(Beta)

Danas objavljeno

Srbija: Kažnjavanje zbog nepoštovanja kovid propusnica počinje od ponedjeljka

M.

Evropski parlamentarci pozvali OHR i EU da narednih dana upotrijebe bonska ovlaštenja

M.

Dodik: Američka ambasada faktor nestabilnosti

M.

Ostavite komentar