Janša: Zbog engleskog soja virusa moguće odlaganje blažih mjera - BIGportal.ba
Region Vijesti

Janša: Zbog engleskog soja virusa moguće odlaganje blažih mjera

Predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša najavio je da će Vlada sljedeće sedmice preispitati odluke o popuštanju protivepidemijskih mjera zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan engleski soj virusa korona.

Janša je rekao da je novi slučaj zaraze engleskim sojem potvrđen kod lica sa područja Kosova i Metohije koje ima prebivalište u Sloveniji.

  • To lice vratilo se iz Belgije, o čemu su slovenačke vlasti obavijestile belgijske, pri čemu je za ulazak u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti – izjavio je ?anša na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je naveo da je Slovenija od slovačke Vlade posudila “nekoliko hiljada” specifičnih PCR testova koji reaguju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova.

  • Već danas je počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenačkim regijama bio potvrđen virus korona, kako bi se utvrdilo da li je riječ o engleskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni – rekao je ?anša.

On je upozorio da podaci o stanju epidemije iz posljednja tri dana “ne ulivaju optimizam”, dodavši da je stanje sa brojem novozaraženih u više regija pogoršano.

  • S obzirom na nova saznanja o engleskom soju virusa u evropskim državama i probleme oko nabavke vakcina Vlada Slovenije možda bi drugačije reagovala kada je u srijedu donosila odluke o popuštanju mjera – pojasnio je slovenački premijer.

?anša je dodao da će zbog toga Vlada u srijedu, 27. januara, na sastanku sa članovima stručnog tima ponovo razmotriti situaciju i moguću izmjenu mjera, a mogla bi reagovati i ranije, čim dobije rezultate testiranja pozitivnih briseva iz proteklih sedmica koji će se sada testirati na engleski soj.

On je građane pozvao na krajnju ozbiljnost, posebno na situaciju da će neke mjere, prema ranijoj odluci Vlade, sljedeće sedmice biti relaksirane i da će ponovo biti otvorene škole za polaznike tri početna razreda osnovnih škola, kao i da će biti otvoreni vrtići za svu djecu.

“Epidemija je u Sloveniji još na vrlo visokom nivou u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Zato je potrebno biti krajnje oprezan”, istakao je ?anša.

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar