Janša predstavio plan: Namjeravamo da pokrenemo pitanje proširenja EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Janša predstavio plan: Namjeravamo da pokrenemo pitanje proširenja EU

Slovenački premijer Janez Janša izjavio da njegova zemlja tokom šestomosečnog predsedavanja EU namerava ponovo pokrene pitanje proširenja Unije.

“Slovenija iz sopstvenog iskustva zna koliko je važna evropska perspektiva kada je reč o sprovođenju reformi u okviru pristupnih pregovora”, rekao je Janša u Evropskom parlamentu predstavljajući prioritete šestomesečnog predsedavanja EU.

Slovenački premijer je rekao da je cilj “probuditi okrepljenu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan” i dodao da je to obec´anje dato na samitu u Solunu 2003. godine.

“Ako to učinimo, pokazac´emo da smo strateški igrač. Ako nismo u moguc´nosti da to učinimo, ako ne napravimo korak napred na Zapadnom Balkanu, onda c´e te korake preduzeti neko drugi, ko ima različite interese i vrednosti”, upozorio je on.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa svoje strane je izrazila uverenje da će samit EU sa Zapadnim Balkanom u oktobru poslati “važnu poruku dotičnim zemljama”.

“Poruka je da su oni ključni strateški partneri za EU”, rekla je ona i dodala da je to pitanje kredibiliteta, jer EU treba da ispuni dato obećanje.

Danas objavljeno

Vučić: Odbio sam predlog za rešenje situacije na Jarinju i Brnjaku

M.

Slovenija: Troje preminulo, 1.308 zaraženo

M.

Hrvatska: Preminulo 12 osoba, 1.037 novozaraženo

M.

Ostavite komentar