Janša: EU u budućnosti - proširena na Zapadni Balkan - BIGportal.ba
Region Vijesti

Janša: EU u budućnosti – proširena na Zapadni Balkan

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas, na Bledskom strateškom forumu, da je glavni izazov evropskih integracija osiguranje jedinstva uz poštovanje različitosti, dodajući da vidi Evropu u budućnosti kao jaku EU sa jakim državama članicma, proširenu na Zapadni Balkan, u miru sa sobom, i mirnim i prosperitetnim okruženjem.

Janša je, u uvodnom obraćanju na Bledskom strateškom forumu, podsjetio da je Slovenija pristupila Uniji 2004. godine, što nije, kaže, vidjela samo kao mogućnost za ekonomski napredak, već kao povratak osnovnim vrijednostima, dodajući da je Unija danas drugačija nego što je bila tokom prvog predsjedavanja Slovenije 2008. godine.

Prvo slovenačko predsjedavanje bilo je, kaže, posljednje koje nije obilježila kriza, finansijska, migranstka kriza, Bregzit.

“Nadamo se da u vremenu pred nama djelovanje EU mora postati strateško i dugoročno, usmjereno na postizanje cilja koji su postavili očevi osnivači EU – Evropa slobodna, cijela i u miru sa sobom i susjedima”, rekao je Janša.

On je naveo da je glavni izazov evropskih integracija osiguranje jedinstva uz poštovanje različitosti, dodajući da je jasno da postoji više vizija budućnosti Evrope, ali da to ne smije biti razlog za podjele.

Kako je rekao, moraju se naći odgovori na sve izazove a to se neće destiti ako smo podijeljeni.

“Ne moramo da izmišljamo toplu vodu, ali, moramo se vratiti na početak – traženje konsenzusa, uzajamno poštovanje i solidarnost”, rekao je Janša.

Kako je rekao, počeo je govor sa podsjećanjem da je Slovenija prije tri decenije stekla nezavisnost, a zaključuje ga pogledom u naredne decenije.

“Zamislimo i vidimo Evropu i EU koja je zasnovana na evropskoj civilizaciji, jaku Uniju koja počiva na jakim državama članicama, proširenu novim članicama sa Zapadnog Balkana, sa snažnim evropskim institucijama. Vidimo EU koja je u miru sa sobom i sa mirnim i prosperitetnim okruženjem”, rekao je Janša.

Danas objavljeno

Banjaluka: Do 15.00 časova glasalo 42,75 odsto birača

Vanja A

CIK: Do 15.00 časova glasalo 35 odsto birača

Vanja A

U septembru – rekord

Vanja A

Ostavite komentar