21. Augusta 2022.

Jandroković: Odbacujemo optužnicu protiv hrvatskih pilota, zaštitićemo svoje građane

Big Portal

Gordan Jandroković je naveo je da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom “kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati”.

“Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju da se evropski ponašaju. Moraju da odluče da li žele prema Rusiji ili Zapadu”, rekao je Jandroković, prenosi hrvatski N1.

Ocenio je da je optužnica “političke prirode” i da “nema nikakvog pravnog utemeljenja”.

“Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema. To što oni rade ne doprinosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa”, rekao je Jandroković, prenosi Hina.

Dodao je da je Srbija “zemlja koja ima puno sopstvenih problema”, navodeći pitanje Kosova ili odluke o tome da li Beograd, kako je rekao, želi “na rusku ili na stranu Zapada”.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koje tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije “Oluja”.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.

U tim je napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare