Jandrić: Od 30 pacijenata 17 preminulo, a dvoje potpuno izliječeno - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Jandrić: Od 30 pacijenata 17 preminulo, a dvoje potpuno izliječeno

Odjeljenje intenzivne medicine za Kovid-19 pacijente u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u periodu od 21. marta do 26. aprila zbrinulo je 30 pacijenata, od kojih je 17 preminulo, a dvoje izliječeno i poslato kući, navela je šef ovog odjeljenja Milka Jandrić.

Jandrićeva je dodala da je pet pacijenata oporavljeno do te mjere da su premješteni na dalje liječenje u Kliniku za infektivne bolesti, a šest ih je još u jedinici intenzivnog liječenja.

Ona je istakla da je starosni prosjek ovih pacijenata 63 godine.

“Najmlađi ima 46 godina, a najstariji 78. Prosjek godina osoba koje su umrle je 65 godina”, rekla je Jandrićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njenim riječima, oko 76 odsto pacijenata je trebalo respirator, a kod 37 odsto bolesnika je primjenjivan neki od modova neinvazivne mehaničke ventilacije, što znači dostavu kiseonika pod većim pritiskom i protokom nego što se može obezbijediti kiseoničkom maskom.

“Pedeset odsto bolesnika su kardiovaskularni bolesnici, 13 odsto dijabetičari, deset odsto hematoonkološki bolesnici”, navela je Jandrićeva.

Ona je rekla da su pacijenti uglavnom imali slične simptome – visoka temperatura, suv kašalj, kratkoća daha, slabost i malaksalost, a pojedini su imali i gubitak osjećaja ukusa i mirisa.

Trideset odsto bolesnika nije imalo nikakve bolesti na prijemu, odnosno navodili su da nemaju redovne terapije i da su zdravi.

“Nešto više od četiri dana trajao je period dok su došli do intenzivne jedinice, što znači da su se liječili u opštim bolnicama ili klinici za infektivne bolesti. Prosjek ležanja u intenzivnoj jedinici za pacijente koji su završili liječenje je nešto više od sedam dana”, rekla je Jandrićeva.

Ona je zamolila građane da nastave sa pridržavanjem preporučenih mjera jer epidemija još nije završena.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Američki mediji objavili rang-listu najjačih sila: Rusija prva?

M.

Zajednička sjednica dvije vlade i polaganje kamen-temeljca za izgradnju HE Buk Bijela

M.

Rusija domaćin mirovnih pregovora Izraela i Palestine?

M.

Ostavite komentar