20. Novembra 2022.

James Webb teleskop ne mijenja ime

Big Portal

Da podsetimo: James Webb teleskop je lansiran 25. Decembra 2021. godine, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje u kosmos. Uspešno lansiranje je ipak bilo tek prvi korak, budući da je nakon toga došao put kroz svemir, te akcije rasklapanja „suncobrana“ i ogledala, a u složenom nizu precizno ujednačenih pokreta. Operacija se od početka sprovodila pažljivo, kako bi u narednih desetak godina Webb mogao da snima duboki svemir.

Već je u martu poslao prve snimke, a tom prilikom uslikana zvezda HD84406 se nalazi na oko 260 svetlosnih godina od naše planete. Sada ima i važno mesto u zemaljskoj istoriji – poslužila je za testiranje instrumenata u okviru teleskopa koji je koštao 10 milijardi dolara. Na prvom snimku smo mogli da vidimo 18 različitih svetlosnih tačaka koje su snimljene uz pomoć različitih ogledala, a kasnije je taj snimak postao jedinstven – zvezda iz sazvežđa Veliki medved je danas kristalno jasna.

NASA je nakon brojnih zahteva pristala da sprovede detaljnu istragu o ulozi koju je Webb imao u lošem tretiranju zaposlenih čiji mu se identitet nije dopadao, te homofobičnih stavova koji su u to vreme bili prihvatljivi. Nedavno je proces okončan, a iz agencije su objavili da teleskop zadržava ime, jer je čitav taj period mračni deo američke i svetske istorije, te za loš tretman onih koji su se razlikovali nije kriv samo jedan čovek.

Istraživani su slučajevi od pre 60 godina, a dokaza je bilo malo budući da se o tim problemima tada nije govorilo. Pojedinci/ke se često priklanjaju većini, te veruju da u njihovim postupcima nema ničeg lošeg. Možda je na kraju krivo celo društvo, ali mnogi smatraju da je razočaravajuće to što će teleskop zadržati ime čoveka koji u svojoj biografiji ima ovakve mrlje.

Izvor: space.com / PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare