13. Septembra 2019.

Jakna za „odbranu“ biciklista od autonomnih vozila

Big Portal

Reflektujuća jakna sadrži nekoliko QR kodova koji bi jednog dana mogli da pomognu autonomnim vozilima i kamionima da bolje detektuju bicikliste i razumeju njihova planirana kretanja.

Siwek-ova ideja je ponuditi rešenje za situaciju u kojoj će se biciklisti vrlo verovatno naći u budućnosti, a to je vožnja po putevima na kojima se istovremeno kreću robotizovana vozila. U postu na svojoj veb stranici koji objašnjava dizajn jakne, Siwek primećuje kako biciklisti predstavljaju jedinstveni izazov za autonomna vozila jer su „lagani, okretni i brzi“. Dalje poteškoće mogu da nastanu zbog njihove „otvorene strukture, male mase i minimalne površine“, rekao je Siwek. „Metalni ram bicikla i provučene žice pružaju malo mogućnosti lidaru da primi dovoljno laserskih udara za pravilno detektovanje.“

Dizajner želi da stvori sistem koji bi bio veoma efikasan u situacijama kada su senzori i algoritmi za prepoznavanje objekata u vozilima pod najvećim pritiskom. Tu spadaju, na primer, vožnja noću, u nepovoljnim vremenskim uslovima i u gradskim oblastima velike gustine saobraćaja. Dizajn i položaj QR kodova ključni su za pravilno funkcionisanje jakne. Sa različitim barkodovima na različitim mestima, autonomni automobil prepoznao bi ne samo da je biciklista ispred, već i sa koje strane gleda u biciklistu, omogućavajući mu da bolje razume kontekst objekta unutar svoje okoline.

Siwek je takođe sugerisao da bi softver vozila mogao da se dizajniran tako da razume kretanje tela biciklista kada daju znak da promene traku ili skrenu. Ono što je posebno važno, dizajner je uzeo u obzir činjenicu da se mnogi biciklisti voze sa rancem, zbog čega je postavio QR kod dalje od mesta gde bi inače bili prekriveni. Naterati vozače da obuku jaknu po toplom vremenu, to je sasvim drugi izazov. Kako se senzorska tehnologija i dalje poboljšava, moguće je da u narednim godinama neće biti potrebna bezbednosna mera. Ipak, uvek je sjajno videti kako budući dizajneri dobijaju priznanje za svoje inovativne ideje.

Izvor: Digital Trends

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare