Jaka privreda ne može bez velikih kompanija - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Jaka privreda ne može bez velikih kompanija

Od 27 hiljada i 370 preduzeća, koliko ih je prošle godine bilo u BiH, njih više od 25 hiljada, odnosno 94 odsto, nema ni 50 radnika. Takve firme, po definiciji, spadaju u mala preduzeća, dok je srednjih, koja broje između 50 i 249 zaposlenih bilo 1. 265.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prošloj godini u BiH, velikih preduzeća, onih koja zapošljavaju 250 i više radnika, bilo je svega 260.

Ekonomisti kažu da trenutni sistem poslovanja ne može doprinijeti poboljšanju privrede.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je krajnje vrijeme da političari, koji i stvaraju ekonomske uslove za razvoj privrede, konačno shvate da povećanje broja radnika, a samim tim i razvoj većih kompanije zavisi isključivo od smanjenja stope poreza na rad.

Iako su poražavajući podaci za kompletnu BiH, da je situacija ipak nešto bolja u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj priznaje i premijer Srpske Radovan Višković. Nijedna firma u Srpskoj nije ostvarila u prošloj godini prihod koji bi prešao milijardu maraka, dok su to ostvarile čak tri kompanije u Federaciji BiH.

Radovan Višković je na nedavnom sastanku sa predstavnicima Privredne komore Srpske obećao u narednoj godini da će razmisliti o podsticajima privrednicima, jer je ovogodišnje povećanje plata u realnom sektoru neznatno poboljšalo situaciju.

Iz PDP–a poručuju da je, iz nepoznatog razloga, kod nas preovladalo mišljenje da ekonomija treba da počiva na malim preduzećima, što je nemoguće.

Politička situacija u BiH je negativno uticala na privlačenje investicija. Pored toga, kompanije koje bi se i odlučile na dolazak na tržišta, gdje nisu bile, u BiH ne stižu, jer stalno ocjenjuju da ne postoji dovoljno veliko tržište, ne samo po broju stanovnika, već i po kupovnoj moći građana, ocjenjuju ekonomisti.

BN TV

Danas objavljeno

Slučaj “Monstrum” ponovo trese Sjevernu Makedoniju

D V

Tuča za poslaničkom govornicom; “Kao argumente koristi silu” – Video

D V

Moskva zaprijetila – policija krenula po kućama

D V

Ostavite komentar