5. Oktobra 2021.

Jahja Vuković oslobođen optužbe za organizovanje terorističke grupe

Big Portal

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nenad Šeleda rekao je u kratkom obrazloženju prvostepene presude kako Tužilaštvo nije van razumne sumnje uspjelo dokazati da je počinjeno krivično djelo u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici, prenosi Birn.

Vijeće nije našlo dokazanim da je Vuković otputovao u Siriju da se bori na strani terorističkih organizacija, učestvuje u terorističkim aktivnostima i pruža pomoć u borbi protiv regularnih sirijskih snaga.

  • Jedini svjedok koji je govorio o Vukovićevom boravku u Siriji je svjedok “A”, ali su iznesena samo posredna saznanja. Iskaz nije potkrijepljen ostalim dokazima i na osnovu njega se nije mogao donijeti zaključak o odgovornosti – rekao je Šeleda.

Tužilaštvo je, prema njegovim riječima, na osnovu snimka sa društvenih mreža pokušalo dokazati da se na njemu nalazi Vuković, ali to Vijeće nije moglo utvrditi.

  • Vijeće nije moglo pouzdano utvrditi da se radi o Vukoviću jer se na snimku vidi samo donji dio trupa – naveo je sudija i dodao da je donesena jedina pravedna odluka.

Prema Šeledinim riječima, radi se o vrlo mladoj osobi iz BiH o čijoj odgovornosti su diskutovali članovi Vijeća te pretpostavili da nije terorista, pa je iz svih tih razloga Vuković oslobođen.

Vukoviću, koji nije prisustvovao izricanju presude, su ukinute mjere zabrane, a oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Vuković je oslobođen optužbe da je kao maloljetnik u junu 2014. godine napustio teritoriju BiH i otišao u Njemačku, odakle je u avgustu iste godine otišao u Antaliju u Turskoj, te prešao granicu sa Sirijom i boravio na području gradaJ?isr al-Šugura, gdje je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta” sve do sloma i poraza struktura terorističke organizacije “Islamska država”.

Nakon što je lociran na području Turske, Vuković je izručen pravosuđu u BiH u oktobru 2020. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare