Jahja Vuković oslobođen optužbe za organizovanje terorističke grupe - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Jahja Vuković oslobođen optužbe za organizovanje terorističke grupe

Sud BiH oslobodio je Jahju Vukovića optužbe za organizovanje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nenad Šeleda rekao je u kratkom obrazloženju prvostepene presude kako Tužilaštvo nije van razumne sumnje uspjelo dokazati da je počinjeno krivično djelo u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici, prenosi Birn.

Vijeće nije našlo dokazanim da je Vuković otputovao u Siriju da se bori na strani terorističkih organizacija, učestvuje u terorističkim aktivnostima i pruža pomoć u borbi protiv regularnih sirijskih snaga.

  • Jedini svjedok koji je govorio o Vukovićevom boravku u Siriji je svjedok “A”, ali su iznesena samo posredna saznanja. Iskaz nije potkrijepljen ostalim dokazima i na osnovu njega se nije mogao donijeti zaključak o odgovornosti – rekao je Šeleda.

Tužilaštvo je, prema njegovim riječima, na osnovu snimka sa društvenih mreža pokušalo dokazati da se na njemu nalazi Vuković, ali to Vijeće nije moglo utvrditi.

  • Vijeće nije moglo pouzdano utvrditi da se radi o Vukoviću jer se na snimku vidi samo donji dio trupa – naveo je sudija i dodao da je donesena jedina pravedna odluka.

Prema Šeledinim riječima, radi se o vrlo mladoj osobi iz BiH o čijoj odgovornosti su diskutovali članovi Vijeća te pretpostavili da nije terorista, pa je iz svih tih razloga Vuković oslobođen.

Vukoviću, koji nije prisustvovao izricanju presude, su ukinute mjere zabrane, a oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Vuković je oslobođen optužbe da je kao maloljetnik u junu 2014. godine napustio teritoriju BiH i otišao u Njemačku, odakle je u avgustu iste godine otišao u Antaliju u Turskoj, te prešao granicu sa Sirijom i boravio na području gradaJ?isr al-Šugura, gdje je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta” sve do sloma i poraza struktura terorističke organizacije “Islamska država”.

Nakon što je lociran na području Turske, Vuković je izručen pravosuđu u BiH u oktobru 2020. godine.

Danas objavljeno

Podignuta optužnica protiv Čedomira Jovanovića

M.

Snažan zemljotres kod Haitija

M.

Srbija: Zaraženo 15.046 osoba,preminulo 35 osoba

M.

Ostavite komentar