Jaguar prelazi na električna vozila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Jaguar prelazi na električna vozila

Jaguar je najavio veliku tranziciju (pod nazivom “Reimagine”) u nameri da postane kompanija koja se bavi električnim vozilima.

Prelazak bi trebalo da počne 2025. godine, a do 2030. planiraju da 100% njihove prodaje čine vozila sa električnim pogonom.

I Land Rover najavljuje svoje električne planove, uz najavu u kojoj se kaže da će u narednih pet godina predstaviti šest potpuno električnih vozila, pri čemu će 60% prodaje biti električni modeli do 2030. godine. Prvi potpuno električni Range Rover model inače stiže 2024. godine.

Jaguar najavljuje da će prednjačiti potpuno električnom paletom modela napravljenom na potpuno novoj električnoj platformi. Land Rover električni modeli bi trebalo da budu napravljeni na zasebnoj arhitekturi električnih vozila kako bi se obezbedile “dve jasne jedinstvene ličnosti”.

Obe marke će iskoristiti tehnologiju kompanije Tata Group (indijski vlasnik Jaguar Land Rovera) kako bi se ostvarila ova tranzicija.

Sem toga, Jaguar navodi i da za njihovu ranije planiranu zamenu za luksuznu limuzinu XJ neće biti mesta u novoj gami marke. Ipak, ime XJ bi moglo da se upotrebi kasnije na nekom drugom EV modelu..

JLR planira i investicije od 2,5 milijarde funti na tehnologije elektrifikacije i razvoj povezanih usluga.

Ivan Mitić–Autoblog.rs

Danas objavljeno

Da li biste kupili vijetnamski automobil sa 10 godina garancije?

Vanja A

Koji automobili su najpodložniji požarima – električni, hibridni ili benzinski

V.R.

Specijalni Morgan Plus 8 GTR

V.R.

Ostavite komentar