Jaguar otvorio novi studio za dizajn - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Jaguar otvorio novi studio za dizajn

Prvi put u 84-godišnjoj istoriji Jaguara svi dizajneri se nalaze na jednom mjestu.

U britanskom Gaydonu je smešten novi Jaguarov studio za dizajn. Čitav dizajnerski tim sastavljen od 280 kreativaca je dobio jedinstveni prostor koji se proteže na 12.000 m2. To je povećanje za oko 33% u odnosu na prostore čije sedište je bilo u Whitleyu te se od sada omogućava istovremeni rad na 20 glinenih modela automobila u prirodnoj veličini.

Prema najavama iz Jaguara, novi studio u Warwickshireu u Velikoj Britaniji pod rukovodstvom direktora dizajna Juliana Thomsona je najnapredniji centar za dizajn automobila u svetu, a razvijen je kako bi poboljšao procese ljudskog kreativnog dizajna s vodećim svetskim tehnologijama. Uz robotsko modeliranje i rad u virtuelnoj stvarnosti, u studiju se nalazi i 11 metara veliki 4K video zid.

Od sada su Jaguarove dizajnerske i inženjerske funkcije na istom mestu što donosi očigledne prednosti i uštedu vremena tokom procesa razvoja. Na jednom mestu će se definisati budući trendovi, a kroz šest ključnih dizajnerskih disciplina razvijaće se i inovativna rešenja.

Glavni studiji nove nazive Studio 3 i Studio 4, a inspiracija za brojeve dolazi iz broja Jaguarovih pobeda s modelima D-type na trci Le Man iz 1956. i 1957. godine. Studio 1 i Studio 2 nose nazive u čast studija 1 i 2 u Whitleyu, mestu na kojem je od 1985. godine bio smešten Jaguar Design.

Prostorije za sastanke nose nazive Jaguarovih modela – polovina je nazive dobila prema legendarnim modelima, a druga polovina prostorija nosi nazive imena važnih ljudi iz istorije Jaguara. Tako je prema osnivaču Jaguara (Sir William Lyons) odabran naziv za jednu prostoriju, dizajner Geoff Lawson takođe ima svoje mesto, a posebno mesto je zaslužio i glumac Steve McQueen.

U studijima 3 i 4 se nalazi ukupno deset ploča za modeliranje gline, svaka je dužine 20 metara, dok je nosivost 4,5 tona. Po prvi put Jaguarovi dizajneri mogu da postave modele enterijera i eksterijera jedan pored drugog kako bi ih unapredili.

Danas objavljeno

Ford kažnjen sa skoro 20 miliona dolara zbog pogrešnih tvrdnji o pojedinim vozilima

Zeljka

Farba koja svijetli u mraku za veću bezbjednost saobraćaja?

Zeljka

Praznik za oči: Maserati MC20 Cielo

Zeljka

Ostavite komentar