15. Juna 2022.

Jagode, špinat, kelj i zelje među namirnicama koje sadrže otrov; Šta treba uraditi?

Big Portal

Ako se nađu u našem telu u većim količinama, ovi otrovi mogu da doprinesu nastanku različitih vrsta karcinoma, autizma kod dece, poremećaja pažnje, dijabetesa i sl. Ove rezultate pokazala su i brojna sprovedena istraživanja.

Voće i povrće na kom ostaje najviše pesticida:jagode, spanać, kelj, zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, breskve, kruške, paradajz i celer

Voće i povrće na kom ostaje najmanje pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, kivi, slatki grašak (smrznuti), kupus, pečurke, mango, dinje, lubenice i batat

Koje mere opreza preduzeti?

1. Temeljno isperite voće i povrće vodom – Poželjno je da određeno voće i povrće isperete temljno u više voda, očistite pomoću sunđera ili da ogulite koru. Tako ćete biti sigurniji da ste uklonili više nepoželjnog otrova.

2. Kuvanje ili pečenje određenih namirnica – tako ćete biti sigurniji da ste otklonili višak pesticida

3. Uklanjanje masti – kada je reč o mesu, višak otrova može se koncentrisati u masnom delu, pa je poželjno tu mast ukloniti pre spremanja.

4. Uklonite kožicu kod riba – iz istih razloga kao i kod prethodne mere opreza.

5. Odvojite mast i ulje iz supe – takođe je reč o mestima gde se koncentriše više štetnih materija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare