Zamislite tanjir koji kombinuje raskošnu sočnost jagnjetine sa pikantnošću domaće salse, uz osvežavajući prilog od edamamea i zanimljivu teksturu tapioka perlica.
Iako na prvi pogled djeluje kao jelo rezervisano za vrhunske restorane, uz nekoliko jednostavnih zamjena ovaj gastronomski užitak možete pripremiti i u sopstvenoj kuhinji.
Umjesto edamamea možete koristiti mladi grašak, a tapioka perlice lako zamijeniti kukuruznim skrobom. Prilagodljivo, efektno i nevjerovatno ukusno.
Vrijeme pripreme:
90 minuta
Sastojci:
Za jagnjetinu:
600 g jagnjećih kotleta
So, biber
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika soja sosa
1 kašika putera
Za marinadu:
So, biber
Maslinovo ulje
Soja sos
Za salsu:
1 glavica crnog luka
1 šalot (može crveni luk kao zamjena)
2–3 čena bijelog luka
1 svježa crvena paprika
2 svježa crvena paradajza
1 konzerva paradajz pelata
1 kašičica gustina
So, biber, čili
Svjež korijander
Za prilog:
100 g edamamea (može i mladi grašak kao zamjena)
2 kašike tapioka perli (ili kukuruznog skroba)
nana, žalfija, majčina dušica
So, čili
Priprema:
Jagnjetinu staviti u marinadu od soli, bibera, maslinovog ulja i soja sosa. Ostaviti da odstoji oko 40 minuta.
Tapioku i edamame kuvati u slanoj vodi aromatizovanoj sa isjeckanim šalotom (ili crvenim lukom), grančicama nane, žalfije i majčine dušice oko 15 minuta. Procjediti. Ukoliko koristite zamjene, grašak skuvajte na isti način, a u posebnoj šerpici razmuti kukuruzni skrob u hladnoj vodi (dok se potpuno ne rastvori), zatim zagrijte na srednjoj vatri, uz stalno miješanje dok se ne zgusne i postane providno i želatinasto.
Propržiti sitno sjeckani crni luk, šalot (ili crveni luk) i bijeli luk. Dodati papriku i svjež paradajz, krčkati dok ne omekšaju. Dodati pelat i nastaviti kuvanje još 10–15 minuta. Na kraju rastvoriti gustin u malo vode i umiješati, pa začiniti po ukusu – so, biber, čili, korijander.
U tiganju zagrijati ulje i puter. Jagnjetinu propržiti sa obje strane dok ne dobije zlatnu koricu, zatim staviti u rernu i peći do unutrašnje temperature od 57.5°C za srednje pečeno meso. Edamame ili grašak posoliti.
Na tanjir prvo sipati salsu, preko nje jagnjetinu, a sa strane dodati kuvani edamame i hrskavu tapioku (ili njihovu zamjenu), navodi “24Sedam“.