10. Maja 2025.

Jagnjetina sa salsom, spoj tradicije i novih ukusa

​Zamislite tanjir koji kombinuje raskošnu sočnost jagnjetine sa pikantnošću domaće salse, uz osvežavajući prilog od edamamea i zanimljivu teksturu tapioka perlica.

Iako na prvi pogled djeluje kao jelo rezervisano za vrhunske restorane, uz nekoliko jednostavnih zamjena ovaj gastronomski užitak možete pripremiti i u sopstvenoj kuhinji.

Umjesto edamamea možete koristiti mladi grašak, a tapioka perlice lako zamijeniti kukuruznim skrobom. Prilagodljivo, efektno i nevjerovatno ukusno.

Vrijeme pripreme:

90 minuta

Sastojci:

Za jagnjetinu:

600 g jagnjećih kotleta 

So, biber

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika soja sosa

1 kašika putera

Za marinadu:

So, biber

Maslinovo ulje

Soja sos

Za salsu:

1 glavica crnog luka

1 šalot (može crveni luk kao zamjena)

2–3 čena bijelog luka

1 svježa crvena paprika

2 svježa crvena paradajza

1 konzerva paradajz pelata

1 kašičica gustina

So, biber, čili

Svjež korijander

Za prilog:

100 g edamamea (može i mladi grašak kao zamjena)

2 kašike tapioka perli (ili kukuruznog skroba)

nana, žalfija, majčina dušica 

So, čili

Priprema:

Jagnjetinu staviti u marinadu od soli, bibera, maslinovog ulja i soja sosa. Ostaviti da odstoji oko 40 minuta.

Tapioku i edamame kuvati u slanoj vodi aromatizovanoj sa isjeckanim šalotom (ili crvenim lukom), grančicama nane, žalfije i majčine dušice oko 15 minuta. Procjediti. Ukoliko koristite zamjene, grašak skuvajte na isti način, a u posebnoj šerpici razmuti kukuruzni skrob u hladnoj vodi (dok se potpuno ne rastvori), zatim zagrijte na srednjoj vatri, uz stalno miješanje dok se ne zgusne i postane providno i želatinasto.

Propržiti sitno sjeckani crni luk, šalot (ili crveni luk) i bijeli luk. Dodati papriku i svjež paradajz, krčkati dok ne omekšaju. Dodati pelat i nastaviti kuvanje još 10–15 minuta. Na kraju rastvoriti gustin u malo vode i umiješati, pa začiniti po ukusu – so, biber, čili, korijander.

U tiganju zagrijati ulje i puter. Jagnjetinu propržiti sa obje strane dok ne dobije zlatnu koricu, zatim staviti u rernu i peći do unutrašnje temperature od 57.5°C za srednje pečeno meso. Edamame ili grašak posoliti.

Na tanjir prvo sipati salsu, preko nje jagnjetinu, a sa strane dodati kuvani edamame i hrskavu tapioku (ili njihovu zamjenu), navodi “24Sedam“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare