Jack Ma napustio Alibabu - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Jack Ma napustio Alibabu

Jedan od osnivača giganta e-trgovine i najbogatiji čovjek Kine, Jack Ma, juče 10. septembra je i službeno sišao sa mjesta prvog čovjeka Alibabe i otišao u penziju.

Baš kao što je prošle godine otprilike u ovo vreme i najavio, Jack Ma, osnivač i suvlasnik Alibabe, službeno je napustio operativnu ulogu prvog čoveka te kompanije. Ma je pokretanjem jedne od najvećih internet kompanija na svetu zaradio sasvim dovoljno da se povuče u penziju i nastavi da se nadalje bavi filantropijom i edukacijom. Za odlazak je odabrao upravo dan svog 55. rođendana, koji je ujedno i Dan učitelja u Kini. Jack Ma je, inače, karijeru započeo kao učitelj engleskog jezika i nadimak mu je Teacher Ma. Na njegovo mesto će sada doći dosadašnji CEO Alibabe Daniel Zhang.

Jack Ma je rođen u kineskom gradu Hangzhou, gde je završio fakultet. Deset puta je pokušao da upiše Harvard Business School, ali je svaku put bio odbijen. Od malih nogu učio je engleski jezik i radio kao turistički vodič. Do 35 godine odbijen je na mnogo poslova za koje se javio, da bi 1994. godine čuo za Internet i odlučio da pokrene vlastiti posao. Prvo je to bila prevodilačka agencija. Kasnije je stvorio web stranicu s uopštenim turističkim informacijama o Kini, vrlo brzo dobio je prve investicije i došao do faze kada je njegova stranica chinapages.com vrlo dobro zarađivala u SAD-u. Pre 19 godina (1999. godine) je sa još 18 prijatelja pokrenuo internet prodavnicu Alibaba, koja danas vredi oko 480 milijardi dolara.

Jack Ma je trenutno najbogatiji čovek u Kini sa procenjenom imovinom, prema Forbes-ovoj listi, od 38,6 milijarde dolara.

Izvor: BBC

Danas objavljeno

Objavljen datum ukidanja operativnog sistema Windows 10

Zeljka

Google Workspace je sada dostupan za tri milijarde korisnika

Zeljka

Apple Watch sa senzorom za tjelesnu temperaturu stiže 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar