Jači angažman SAD na Balkanu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Jači angažman SAD na Balkanu

Povratak SAD na zapadni Balkan i jači angažman u tom regionu ključni su za napredak svih zemalja na putu ka evroatlantskim integracijama, navedeno je u najnovijoj studiji o preporukama američke spoljne politike prema našem regionu, koju je objavila uticajna “Heritedž fondacija”, bliska američkom predsjedniku Donaldu Trampu i Republikanskoj stranci.

U studiji se tvrdi da je razmjena teritorija između Beograda i Prištine suprotna interesima SAD i da bi takav razvoj situacije doveo do dalje destabilizacije regiona. Takođe, ističu da je ključ za stabilnost regiona u rješavanju spora između Beograda i Prištine.

“Ukoliko se sadašnja pat pozicija između dvije zemlje nastavi, to može sabotirati dijalog o normalizaciji odnosa i baciti region u novu spiralu sukoba, što može otvoriti prostor nedobronamjernim igračima poput Rusije da podstaknu i iskoriste regionalnu nestabilnost”, naglasili su oni.

“Heritedž”, osim toga, tvrdi da treba pritisnuti Srbiju kako bi priznala nezavisnost Kosova, a da se onda Srbiji kao nagrada omogući ubrzanje zapadnih integracija.

“Američki angažman će biti kritičan kako bi Kosovo i Srbija mogli pronaći put ka napretku. Amerika je mnogo investirala u Balkan od završetka hladnog rata. Desetine hiljada Amerikanaca služilo je na Balkanu, a Amerika je potrošila milijarde dolara u želji da doprinese bezbjednosti i prosperitetu regiona kako bi jednog dana mogao postati dio evroatlantske zajednice. Administracija predsjednika Trampa je stavila kao svoj prioritet ekspanziju NATO-a u regionu”, naglasili su u najnovijoj studiji.

Napomenuli su da je Tramp podržao “Inicijativu tri mora”, koja uključuje saradnju zemalja Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora.

U studiji je posebno zanimljiva jedna rečenica o tome da treba preispitati štetnu politiku humanitarne pomoći. Iako se ovdje ne objašnjava na šta se ova politika odnosi, nakon dolaska Trampa na vlast kongresmeni bliski američkom predsjedniku su kritikovali politiku finansiranja političkih pokreta u prošlosti, a čak su i zaprijetili da će pokrenuti istragu o tome kako se novac dodjeljivao tokom devedesetih godina u raznim zemljama Balkana.

Iako se u studiji podržava pritisak na Prištinu da odustane od politike stoodstotnih carina na srpsku robu, za koju se kaže da šteti Kosovu, Srbiji i BiH, ipak se predlaže blaži pristup i odustajanje od bojkota odnosa s Kosovom.

“U februaru je otkazana posjeta Nacionalne garde Ajove zbog američke zabrinutosti uvođenjem tarifa. Kosovo je sprovodilo vježbe s Nacionalnom gardom Ajove od 2011. godine. Amerika bi trebalo da izbjegava povezivanje saradnje s Kosovom s tarifama, što je značajno za buduće učvršćivanje naših odnosa”, istakli su.

Na kraju su ponovili politike “Heritedž fondacije” prema regionu, koje uključuju angažman Amerike radi stvaranja mirnog okruženja na Balkanu i njegovog povezivanja sa zapadnim integracijama, smanjenja etničkih tenzija, kao i smanjenja, kako navode, ruskog uticaja na Srbe.

Međutim, zanimljivo je da se govori o pritisku na Srbe da odustanu od politike ka Kosovu i urgiranju Kosovara da ukinu carine na srpsku robu.

Nezavisne

Danas objavljeno

Čak je i Kina zabrinuta

M.

Susret iznad Crnog mora – ruski Suhoj ponovo presreo francuske “miraže”

M.

Osumnjičena za terorizam finansirala muža i članove IS u Siriji

M.

Ostavite komentar