"Ja sam ovdje da budem aktivan i vjerujte mi biću" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Ja sam ovdje da budem aktivan i vjerujte mi biću”

Žao mi je što danas nisu bila prisutna sva tri člana Predsjedništva. Ja sam prošle sedmice obaviješten da će sva trojica biti prisutna te da nakon toga neće biti dijaloga… Ja nisam ovdje samo da bih gledao šta se dešava i čekao, ja sam ovdje da budem aktivan i vjerujte mi da će to i biti – kazao je Šmit

Visoki predstavik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratio se javnosti nakon današnjeg prvog zvaničnog sastanka s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Srpski član u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik nije prisustvovao sastanku, jer je donesena odluka u Republici Srpskoj o nepriznavanja visokog predstavnika u BiH, koji, kako obrazlažu nije imenovan u Savjezu bezbjednosti. Inače, u Srpskoj je donesena i odluka da srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija zbog nametnutog zakona, koji je pred samo odlazak donio Valentin Incko.

Šmit je rekao da će obavljati dužnost sa odlučnošću da pomogne ljudima ove zemlje. Kazao je da može računati na političku podršku Savjeta za implementaciju mira u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

  • Računam na tijesnu saradnju sa Evropskom unijom i SAD. To je vjerovatno najbolji napredak, a što se tiče obavljanja mojih dužnosti kao prvog partnera vidim Predsjedništvo i institucije BiH, u skladu sa Ustavom – rekao je Šmit.

Kako prenosi Avaz, Šmit je rekao da integritet BiH mora biti zaštićen te da će uz pomoć Međunarodne zajednice, BiH vratiti na međunarodnu agendu.

  • Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta za pridruženje BIH u EU. Žao mi je što danas nisu bila prisutna sva tri člana Predsjedništva. Ja sam prošle sedmice obaviješten da će sva trojica biti prisutna te da nakon toga neće biti dijaloga. Sada se nadam da će biti obrnuto. Uvjeren sam da ćemo naći prilike da zajedno radimo jer nam je to svima obaveza u interesu ljudi u BiH – kazao je Šmit.

Poručio je domaćim političarima da ne očekuju da će neko doći iz vana i raditi njihov posao i stvoriti čudo.

Svi, prema riječima Šmita, trebaju razmisliti šta kao pojedinci koliko mogu uraditi da BiH uđe u EU jer niko u EU ne može shvatiti da neko ne želi sarađivati.

  • Sastajaćemo se i sarađivati jer nam je to svima obaveza. Ja nisam ovdje samo da bih gledao šta se dešava i čekao, ja sam ovdje da budem aktivan i vjerujte mi da će to i biti – zaključio je Šmit.

(BN Foto: Avaz)

Danas objavljeno

U Belgiji vakcinisano 85 procenata odraslih

M.

Eksploziju u Geteborgu možda izazvala podmetnuta naprava

M.

UKC Srpske: Rezultati uzorkovanja kiseonika u slijedećih 48 sati

M.

Ostavite komentar