J.D. Power istraživanje kvaliteta automobila: Dominiraju Japanci i Korejci, Tesla blizu dna poretka - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

J.D. Power istraživanje kvaliteta automobila: Dominiraju Japanci i Korejci, Tesla blizu dna poretka

J.D. Power je sigurno najpoznatije istraživanje kvaliteta automobila. U poslednje 32 godine vlasnici trogodišnjih automobila su anketirani u SAD-u s pitanjima koliko problema su imali sa svojim vozilima, a od toga je stvorena i godišnja Studija o pouzdanosti vozila. Rezultati studije za 2021. godinu govore o značajnim promenama i usponu nekih marki. Spomenimo da je kontaktirano više od 32 hiljade vlasnika vozila.

Kako piše Revija HAK, J.D. Power meri pouzdanost svake marke u kategoriji Problemi na 100 vozila ili PP100 te korišćenjem ove jedinice vidimo da je prosek problema s vozilima pao za 10% u odnosu na istraživanje objavljeno prošle godine. Po rezultatima studije, trogodišnji automobili nikada nisu bili kvalitetniji. Lexus nastavlja svoju tradiciju pravljenja izuzetno pouzdanih automobila, devetim prvim mestom u studiji J.D. Power. Dva vodeća imena s liste ne bi trebalo da iznenade. Lexus i Porsche neprestano nude izuzetno dobro napravljena vozila koja funkcionišu uprkos sve većem nivou tehničke složenosti. Lexus je na prvom mestu već 9 puta u poslednjih 10 godina, što je impresivno. Ove godine je ušao s rezultatom od samo 81 PP100 (prosek za sva vozila je 121 PP100). Porsche je na drugom mestu s 86 PP100, a Porsche 911 je ukupno najpouzdaniji automobil od svih. Kia je trećeplasirana marka s 95 PP100, a na tom mestu je smanjenjem svog PP100 rezultata za 35 u odnosu na rezultat iz 2020. godine. To takođe čini Kiu najboljom nepremium markom za masovno tržište. Slede Toyota i Buick, zaokružujući prvih pet. Odličan je rezultat korejskih marki Kije, Hyundaija i Genesisa koji imaju kombinovano 99 PP100. Prosek evropskih marki je 131 PP100.

Tesla je prvi put deo ove liste, ali ne dobija punu procenu jer kompanija ne želi da podeli podatke s J.D. Powerom o kontaktima vlasnika u 15 od 50 država. To znači da podaci nisu tako precizni, ali uprkos tome, za proizvođača električnih vozila stvari nisu sjajne. Prosek je 176 PP100, što ga stavlja tačno između Chryslera i Jaguara prema dnu liste pouzdanosti automobilskih marki. Iza Tesle su Jaguar 186, Alfa Romeo 196 i poslednji Land Rover, koji ima ocenu 244 PP100.

Izvor:Revijahak.hr
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

Obnovljeni Roewe RX5 Max

Zeljka

Prije pola vijeka Mercedes-Benz patentirao vazdušne jastuke

Zeljka

Volkswagen predstavio vozilo budućnosti – robotaksi OnePod

Zeljka

Ostavite komentar