Izvještaj upozorio na pandemiju: Svijet je u stanju nereda! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Izvještaj upozorio na pandemiju: Svijet je u stanju nereda!

U novom izveštaju Odbora za praćenje globalne pripremljenosti za epidemije navodi se da je svet iz stanja rizika prešao u stanje nereda.

Razlog leži u tome što politički lideri nisu reagovali na upozorenja da treba obaviti pripreme za pandemiju nekakve zaraze, koja je potom i nastupila u vidu pandemije COVID-19.

U izveštaju Odbora, koji su formirale Svetska banka i Svetska zdravstvena organizacija navodi se i da finansijske i političke investicije u pripremljenosti bile nedovoljne, i cenu plaćamo svi.

Uprkos tome što je tokom protekle decenije upućeno nekoliko poziva na delanje, nijedan od njih nije proizveo potrebne promene, ističe u dokumentu odbor, kojim predsedava nekadašnji generalni direktor SZO Gro Harlem Bruntland.

U izveštaju za 2019. godinu, izdatom nekoliko meseci pre izbijanja pandemije COVID-19 u Kini, odbor je ukazao na stvarnu opasnost od “pandemije koja se brzo širi, prouzrokovane smrtonosnim respiratornim patogenom”, i upozorio da bi tako nešto moglo da dovede do gubitka miliona ljudskih života i ekonomskog haosa u svetu, podseća Rojters.

“Ukoliko ne budu naučene lekcije koje pruža COVID-19 i preduzeti odgovarajući koraci uz neophodne resurse i posvećenost, to će značiti da će sledeća pandemija, koja će sigurno doći, načiniti još veću štetu”, upozorava se u novom izveštaju.

(Tanjug)

Danas objavljeno

EU je kriva za energetsku krizu i visoke cijene

M.

Uhapšeni pokušao da ubistvo Đokića smjesti sinovima

M.

Osumnjičeni za ubistvo porodice Đokić priveden

M.

Ostavite komentar