Izveštaj sugeriše da se NVIDIA sprema da odustane od kupovine ARM-a - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Izveštaj sugeriše da se NVIDIA sprema da odustane od kupovine ARM-a

NVIDIA je navodno postigla mali ili nikakav napredak u dobijanju regulatornog odobrenja za kupovinu ARM-a vrijednog 40 milijardi dolara i privatno se sprema da odustane od dogovora, izveštava Bloomberg.

U međuvremenu, sadašnji vlasnik ARM-a, SoftBank, navodno unapređuje program kojim će ARM predstaviti javnosti kao alternativu kupovini, rekla je druga osoba upoznata s slučajem.

NVIDIA je najavila ugovor u septembru 2020., a izvršni direktor Jensen Huang je izjavio da će „stvoriti kompaniju fantastično pozicioniranu za doba veštačke inteligencije“. ARM-ovi dizajni se koriste pod licencom skoro univerzalno u pametnim telefonima i drugim mobilnim uređajima od strane kompanija kao što su Apple, Qualcomm, Microsoft, Samsung, Intel i Amazon.

Ubrzo nakon objave stigle su i reakcije. Velika Britanija, u kojoj se nalazi ARM, pokrenula je antimonopolsku istragu o kupovini u januaru 2021, a još jednu bezbednosnu istragu prošlog novembra. U SAD, FTC je nedavno najavio tužbu kojom želi da blokira kupovinu zbog zabrinutosti da će „ugušiti“ konkurenciju u industrijama poput centara podataka i proizvodnje automobila. Kina bi takođe navodno blokirala transakciju ako drugi regulatori to ne urade, kažu Blumbergovi izvori.

Kompanije poput Intela, Amazona i Microsofta su navodno dale regulatorima dovoljno informacija da ponište dogovor, kažu izvori. Ranije su tvrdili da NVIDIA ne može da sačuva nezavisnost ARM-a jer je sama ARM klijent. Kao takav, potencijalno bi mogao postati i dobavljač i konkurent ARM licencama.

Nastavljamo sa stavovima… da ova transakcija pruža priliku za ubrzanje ARM-a i jačanje konkurencije i inovacija“, rekao je portparol NVIDIA Bob Šerbin za Bloomberg. „I dalje se nadamo da će transakcija biti odobrena“, dodao je portparol SoftBanka u saopštenju.

Uprkos poslednjem komentaru, činjenice u Softbank-u navodno guraju ARM IPO kao alternativu akviziciji, posebno dok je industrija poluprovodnika tako vruća. Drugi u kompaniji žele da nastave sa realizacijom transakcije s obzirom na to da se cena akcija NVIDIA-e skoro udvostručila od kada je objavljena, što je efektivno povećalo cenu transakcije.

Prvobitni ugovor ističe 13. septembra 2022. godine, ali će se automatski obnoviti ako odobrenja potraju duže. NVIDIA je predvidela da će se transakcija zatvoriti za otprilike 18 meseci – rok koji se sada čini nerealnim.

Benchmark.

Danas objavljeno

Hakeri mogu da instaliraju malver i na isključenom iPhoneu

Zeljka

Na ovim uređajima već danas možete da instalirate Android 13

Vanja A

Sapphire TOXIC RX 6950 XT Limited Edition – Otrovno dobra (Video)

Vanja A

Ostavite komentar