Izvedena složena operacija transporta broda iz doba faraona Keopsa u novi Veliki egipatski muzej - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Izvedena složena operacija transporta broda iz doba faraona Keopsa u novi Veliki egipatski muzej

Brod iz perioda faraona Keopsa, najstarije i najveće drevno plovilo otkriveno u Egiptu, preseljen je iz prostora u Gizi u obližnji Veliki egipatski muzej u složenoj operaciji koja je trajala 48 sati.

Brod koji je plovio Nilom pre 4.600 godina, poznat i kao Solarni brod, premešten je u obližnji Veliki egipatski muzej koji će biti otvoren krajem godine.

„Brod je prebačen u okviru akcije zaštite i očuvanja najznačajnijih i najstarijih artefakata u istoriji čovečanstva, izrađenih od ogranskih materijala i drveta, radi bolje zaštite i očuvanja za buduće generacije“, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva turizma i starina.

Bilo je potrebno 48 sati da se ovaj brod od kedrovine, dug 42 metra i težak 20 tona prebaci u novi dom.

Brod je transportovan u jednom komadu unutar metalnog kovčega koji je prevezen posebno dizajniranim vozilom na daljinsko upravljanje, naveo je Atef Moftah, generalni nadzornik projekta.

Plovilo je otkriveno 1954. godine sa južne strane Keopsove, ili kako je često nazivaju, Velike piramide i decenijama je bilo izloženo u Gizi. Ova piramida je izgrađena kao grobnica egipatskog faraona četvrte egipatske dinastije Keopsa (Kufua) u XXVI veku p. n. e. Zajedno sa Kefrenovom i Mikerinovom piramidom predstavlja jedino očuvano svetsko čudo antičkog sveta.

Nadležni naglašavaju da će Veliki egipatski muzej, čija izgradnja s prekidima traje već 17 godina, kada bude otvoren, izložiti više od 100.000 artefakata.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

U susret praznicima koji nas očekuju: Evo kako pravilno da postavite sto

Zeljka

Kako je Kina oprostila Martinu Skorsezeu

Zeljka

Prvo odijelo od brkova, brade i kose – šta dizajnerka poručuje muškarcima?

Zeljka

Ostavite komentar