Izrečena presuda za pokušaj ubistva Beka: Zdravkoviću 10 godina, Adrovac oslobođena - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Izrečena presuda za pokušaj ubistva Beka: Zdravkoviću 10 godina, Adrovac oslobođena

Viši sud u Beogradu osudio je danas zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka 2014. godine na 10 godina zatvora Aleksandra Zdravkovića.

Zdravković je osuđen kao neposredni izvršioca ovog krivičnog dela.

Maja Adrovac je po drugi put oslobođena od optužbi za pomaganje u pokušaju ubistva, jer, kako smatra sud, nije dokazano da je Zdravkoviću stavila na raspolaganje municiju kojom je pucano u Beka.

Sud je produžio pritvor Zdravkoviću, koji može da mu traje do upućivanja na izvršenje kazne. Presuda je prvostepena i na nju imaju pravo da ulože žalbe i tužilaštvo i odbrana.

Sud smatra da su navodi optužnice dokazani i da je Zdravković ubio Bela u saozvršilaštvu sa NN licem koje mu je javljalo kretanje Bekovih kola. To je prva prvostepena presuda za Zdravkovića, a druga za Maju Adrovac.

Beko nije danas prisustvovao izricanju presude.

Na Beka je pucano 14. novembra 2014. godine kada se kolima vraćao s posla u svoju kuću na Senjaku.

Tom prilikom je ranjen njegov vozač Dragan Dragaš.

Maja Adrovac je posle prvog suđenja u ovom postupku bila oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza, ali je ta presuda ukinuta i po odluci Apelacionog suda suđenje joj je ponovljeno u ovom zajedničkom postupku sa Zdravkovićem koji je uhapšen u međuvremenu.

Zdravković je u pritvoru je od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Maja Adrovac brani sa slobode.

Tereti se da je sa NN licem pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što je pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju Bekove kuće na Senjaku.

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik “zemunskog klana”, ali je optužbi oslobođen.

Beko je tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću.

Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena, ali to Višem sudu u toku prvog suđenja nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobadajuću presudu u junu 2016. godine.

Tu odluku je, međutim, Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi u istom postupku sa Zdravkovićem.

Sud je proletos odustao od saslušanja Majinog supruga, Ivana Adrovca kao svedoka, pošto je više puta bezuspešno pokušao da ga ispita putem video linka sa zatvorom u Švajcarskoj, u kojem on izdržava kaznu za krivična dela pocinjena u toj zemlji.

Adrovac je u zatvoru u Cirihu gde, prema pisanju medija, služi kaznu od 14 godina zatvora jer je od 2008. do 2016. godine učestvovao u više pljački zlatara u državama Zapadne Evrope.

B92

Danas objavljeno

Putin potpisao dekret o kontroli elektrane Zaporožje

M.

Vladajuća koalicija u Srpskoj protiv ponavljanja izbora

M.

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

M.

Ostavite komentar