Izraelski avioni gađali mete Hamasa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Izraelski avioni gađali mete Hamasa

Izraelski borbeni avioni napali mete Hamasa u pojasu Gaze, uključujuči vojni kompleks na severu i dva broda te islamske ekstremističke organizacje.

Foto: Ilustracija/Tanjug/AP

Palestinski mediji su izvestili o nekoliko udara kraj Beit Lahije na severu i al-Vahe na Sredozemnom moru.

Izveštaja o mogućim žrtvama u tim napadima nije bilo. Prethodilo im je ispaljivanje rakete na region Eškol na jugu Izraela u subotu uveče.

Izraelska vojska je potvrdila da su udari odmazda za tu raketu,te “nastavak terorističkih aktivnosti iz pojasa Gaze, uključujući eksplozivne balone i štetu pričinjenu na bezbednosnoj infrastrukturi u poslednjih nekoliko dana”.

Raketa, ili minobacački projektil, kako navode neki izraelski mediji, je treća ispaljena na Izrael od srede u vreme kada napetost između dve strane ne popušta.

Palestinci iz pojasa Gaze puštaju balone s eksplozivom i pucaju preko granice uz skoro svakodnevne nerede duž granične ograde u kojima bacaju zapaljive bombe na izraelske vojnike i pokušavaju da oštete ogradu. U napadima iz Gaze nije bili ranjenih.

U četvrtak je Ministrstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji reklo da je jedan tinejdžer ubijen izraelskom vatrom za vreme nereda na granici prethodne noći.

U petak je u masovim protestima protiv izraelske i egapatske blokade Gaze održanim 50. put od kraja marta prošle godine ubijen jedan, a ranjeno više od 40 Palestinaca.

Izrael izvodi udare iz vazduha na svako raketiranje, ispaljivanje minobacačkog projektila i puštanje balona s eksplozivom, obično ciljajući prazne vojne punktove Hamasa koji vlada Gazom.

Egipat i drugi posrednici u poslednjim nedeljama rade intenzivno da izdejstvuju dogovor o prekidu vatre izmedju dve strane ali za sada nisu imali uspeha. U četvrtak je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio Hamas da će Izrael odgovoriti oštro u slučaju nastavka nasilja.

Danas objavljeno

Otkriven UZROK POŽARA u IRB Srpske: Opušak cigarete zapalio podmetače u piceriji, vatra se proširila na cijeli objekat

M.

Patrijarh Porfirije večeras u Gračanici

M.

Detalji tuče u Banjaluci: Jedna osoba završila u bolnici zbog rasprave oko reda ispred pekare

M.

Ostavite komentar