Izrael razmatra kopnenu invaziju na pojas Gaze, zakazana i treća hitna sjednica Savjeta bezbjednosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Izrael razmatra kopnenu invaziju na pojas Gaze, zakazana i treća hitna sjednica Savjeta bezbjednosti

Nastavljeni su sukobi izraelskih i palestinskih snaga. Projektili lete sa obe strane. Generalštab izraelske vojske danas razmatra planove za kopnenu invaziju na pojas Gaze, navodi “Tajms of Izrael”. Za petak zakazana i treća hitna sednica Saveta bezbednosti. Od ponedeljka je stradalo 67 Palestinaca i sedam Izraelaca.

Tajms of Izrael navodi da će Generalštabu izraleskih odbrambenih snaga danas biti predstavljeni planovi za moguću kopnenu invaziju na pojas Gaze.

Ovi planovi, u koje su uključeni divizija Gaza i Južna komanda, mogu se potom dati izraelskom političkom rukovodstvu na razmatranje.

Rano jutros izraelska vojska nastavila je raketne napade na položaje Hamasa. Jutros su lansirane rakete na severni deo grada Gaze.

Prema TV kanalu Al-Džazira, vazdušni napadi su izvršeni na četvrt Šeik Radvan, a tela dve osobe pronađena su ispod ruševina srušene kuće.

Juče je izraelska avijacija srušila još jedan soliter u centru Gaze i obećava da će nastaviti da gađa položaje Hamasa.

I Hamas uzvraća udare. Ispalili su rakete i na najveći i najvažniji izraelski aerodrom Ben Gurion.

Tajms of Izrael navodi da je šestogodišnji dečak teško povređen u raketnom napadu iz Gaze na stambenu zgradu u izraelskom gradu Sderotu.

Nije bilo neposrednih informacija o žrtvama raketnog napada zbog kojih su se oglasile sirene sve do severnog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, zbog kojih je hiljade Izraelaca moralo u skloništa, prenosi Rojters.

Nova sednica SB u petak
Nakon održana dva hitna sastanka Saveta bezbednosti UN, i to u samo tri dana, što nije uobičajeno, za petak je zakazana i nova sednica najmoćnijeg tela UN.

Savet bezbednosti na prethodnim sastancima nije uspeo da usaglasi tekst zajedničke izjave zbog protivljenja SAD, glavnog saveznika Izraela, navodi Tajms of Izrael.

Prema navodima nekoliko izvora koje prenosi Tajms of Izrael, 14 od 15 članova Saveta bezbednosti bilo je za usvajanje zajedničke deklaracije čiji je cilj smanjenje napetosti.

Od početka najnovije eskalacije sukoba u ponedeljak uveče ubijeno je 67 Palestinca, među kojima 16 maloletnika, kao i sedam Izraelaca.

Bajden razgovarao sa Netanjahuom
Američki predsednik Džo Bajden je nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom izrazio optimizam da bi nasilje između Izraelaca i Palestinaca moglo uskoro da se okonča.

Izrazio je podršku “ponovnom uspostavljanju održivog mira”, nakon neprijateljstava dve strane, saopštila je Bela kuća.

“Moja očekivanja i nade su da će se ovo završiti uskoro, ali Izrael ima pravo da se brani”, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući nakon razgovora sa izraelskim premijerom, preneo je Rojters.

Bajden je takođe “osudio raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa, uključujući one na Jerusalim i Tel Aviv”, dodaje se u saopštenju.

RTS

Danas objavljeno

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Kineski predsjednik u zdravstvenom riziku

V.R.

Ostavite komentar