Izrael predstavio novog robota-vojnika - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Izrael predstavio novog robota-vojnika

Izraelska kompanija Izrael Aerospejs koja radi u oblasti odbrane, predstavila je danas naoružanog robota, kojim se upravlja na daljinu, za kog tvrdi da može patrolirati u borbenim zonama, pratiti infiltratore i otvoriti vatru.

Kompanija tvrdi da takve poluautonomne mašine omogućavaju vojskama da zaštite svoje vojnike, dok kritičari strahuju da je ovo opasan korak ka robotima koji samostalno donose odluke o životu ili smrti, piše AP.

Robotom koji ima pogon na četiri točka, upravlja elektronski tablet, a on može biti opremljen sa dva mitraljeza, kamerama i senzorima, rekao je Rani Avni, zamenik šefa odeljenja za autonomne sisteme kompanije.

Robot može prikupljati obaveštajne podatke za kopnene trupe, prenositi povređene radnike, nositi zalihe u borbi i udarati u obližnje ciljeve. “Sa svakom misijom uređaj prikuplja više podataka iz kojih zatim uči za buduće misije”, rekao je Ioni Geđ, operativni stručnjak u odjeljenju za robotiku kompanije.

Kritičari su izrazili zabrinutot da bi robotsko oružje moglo samostalno odlučiti da gađa metu, ali kompanija tvrdi da takve mogućnosti postoje ali se ne nude kupcima.

Izraelska vojska trenutno koristi manje, ali slično vozilo pod imenom Jaguar za patroliranje granice sa Pojasom Gaze, ali nije iznela detalje o tome kako koriste Jaguar nad organizacijom Hamas.

Boni Dočerti, pomoćna direktorka oružanih sukoba i civilne zaštite međunarodne organizacije Hjuman Rajts, rekla je da je takvo oružje zabrinjavajuće jer mim se ne može verovati da pravi razliku između neprijateljskog vojnika i civila.

“Mašine ne mogu shvatiti vrednost ljudskog života, što u suštini podriva ljudsko dostojanstvo i krši zakone o ljudskim pravima”, rekla je Dočerti. Ona je 2012. godine u izveštaju pozvala da se potpuno automatizovano oružje zabrani međunarodnim pravom.

Izraelski novi robot biće predstavljen na ovonedeljnom međunarodnom sajmu naoružanja odbrambenog i bezbednosnog sistema u Londonu.

Tanjug.

Danas objavljeno

Whatsapp navodno testira veb verifikaciju u dva koraka, pozadinu za ćaskanje za glasovne pozive

Vanja A

Lansiranje Google Pixel 6a i Pixel Watch-a najavljeno za događaj Google I/O 2022 u maju

Vanja A

Predstojeći iMac Pro će imati nadograđeni M1 Max čipset sa 12 CPU

Vanja A

Ostavite komentar