"Izrael nije bezbedan, videćete": Hakeri isprepadali gledaoce Evrovizije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Izrael nije bezbedan, videćete”: Hakeri isprepadali gledaoce Evrovizije

Izraelcima koji su pratili prvo polufinale takmičenja za pesmu Evrovizije preko sajta javnog servisa Kan gledanje su ometale pretnje koje su hakeri ubacili.

Hakeri su ubacili lažno video-upozorenje izraelske vojske da je potrebno otići u skloništa od bombi zbog neminovnog raketnog napada.

Dvominutni video-snimak se završava porukom: “Izrael nije bezbedan, videćete”.

Nije odmah bilo jasno ko stoji iza ovog napada hakera, iako izraelski mediji na hebrejskom spekulišu da dolazi od propalestinskih grupa u arapskim zemljama.

Javni servis Kan, domaćin međunarodnog pevačkog takmičenja, naveo je u saopštenju da je hakovanje trajalo nekoliko minuta.

“Verujemo da poruku nije dobilo mnogo ljudi. EBU (Evropska radio-difuzna unija) i Kan smatraju da je sajberbezbednost od velike važnosti i slučaj se istražuje”, navodi se u saopštenju.

Propalestinski aktivsti koji se zalažu za bojkot Izraela poveli su kampanju protiv nadmetanja za pesmu Evrovizije koje je privuklo međunarodnu pažnju i desetine hiljada turista u Izrael.

Aktivisti su organizovali marš uoči početka prvog polufinala nedaleko od mesta gde je održano u Tel Avivu, pozivajući na okončanje izraelske kontrole Zapadne obale i blokade pojasa Gaze.

Većina učesnika nadmetanja držala se međutim podalje od politike.

Predstavnici Islanda, grupa Hatari, izazvala je kontroverzu, jer je najpre rekla da će iskoristiti interesovanje za Evrosong da predstavi “lice okupacije”.

Ipak, na konferenciji za novinare posle polufinala poruka je bila pozitivna.

“Potrebno je da se ujedinimo i setimo se da volimo zbog mržnje koja raste u Evropi”, poručili su predstavnici Islanda, kako prenose izraelski mediji.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar