"Izrael nam ne da vakcine" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Izrael nam ne da vakcine”

Palestinska uprava saopštila je danas da očekuje da će u martu primiti prve doze vakcine protiv kovida 19 u dogovoru sa proizvođačem lekova AstraZeneka.

Optužila je Izrael da je izbegavao obavezu da obezbedi dostupnost vakcina na okupiranoj teritoriji.

Iako je Izrael već postao svetski lider u vakcinaciji, Palestinci na izraelskoj okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze tek treba da obezbede svoje prve zalihe, prenosi Rojters.

Jaser Bozje, palestinski generalni direktor za javno zdravstvo, rekao je za Rojters da su Palestinci pored postizanja načelnog sporazuma sa AstraZenekom tražili i zalihe od Moderne, Džonson end Džonsona i Rusije koja je razvila vakcinu Sputnjik V.

Snabdevanje bi takođe dolazilo kroz program vakcina Svetske zdravstvene organizacije za zemlje sa siromašnim i srednjim prihodima.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Izrael “ignorisao svoje dužnosti kao okupaciona sila i vršio rasne diskriminacije palestinskog naroda, lišavajući ga prava na zdravstvenu zaštitu“.

“Potraga palestinskog rukovodstva da obezbedi vakcine iz različitih izvora ne oslobađa Izrael od odgovornosti prema palestinskom narodu u obezbeđivanju vakcina”, navodi se.

Izraelski program vakcinacije obuhvata arapske građane te zemlje i palestinske stanovnike istočnog Jerusalima, navodi Rojters.

Na Zapadnoj obali vakcine su, međutim, date izraelskim naseljenicima, ali ne i palestinskim stanovnicima, koji zdravstvene usluge dobijaju od Palestinske uprave.

Grupe za ljudska prava, uključujući Amnesti internešenel, kažu da Izrael ima zakonsku obavezu da osigura vakcine za Palestince pod okupacijom.

Izraelski zvaničnici kažu da će moći da dele vakcine s Palestincima kada se zadovolje sopstvene potrebe Izraela.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar