9. Maja 2021.

“Izrael je okrutna, teroristička država koja nemilosrdno napada muslimane”

Big Portal

Okrutni Izrael, teroristička država Izrael nemilosrdno i neetički napada muslimane u Jerusalimu, rekao je Erdogan i pozvao sve muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da preduzmu “efikasne korake” protiv Izraela.

On je dodao da je Turska pokrenula “potrebne inicijative” da podstakne Ujedinjene nacije, Organizaciju za islamsku saradnju i sve relevantne institucije da preduzmu akcije.

Više desetina ljudi povređeno je u novim sukobima između Palestinaca i izraelske policije u Jerusalimu. Demonstranti su bacali kamenice na policiju kod kapije Damask u starom delu Jerusalima, a policija je odgovorila sa šok bombama, gumenim mecima i vodenim topom.

Palestinski zvaničnici navode da je povrijeđeno 90 Palestinaca, dok je izraelska policija saopštila da je povrijeđen najmanje jedan pripadnik bezbjednosnih snaga.

Najmanje 205 Palestinaca i 17 izraelskih policajaca povređeno je u ranijim sukobima kod džamije Al Aksa i širom istočnog dela Jerusalima.

Izraelska policija se sinoć sukobila sa Palestincima ispred starog grada u Jerusalimu tokom najsvetije noći Ramazana, a prethodno je sprečila autobuse sa muslimanske vernicima koji su krenuli ka tom gradu. Sukobi su izbili ispred džamije Al Aksa gde se okupilo oko 90.000 Palestinaca, a u istočnom Jerusalimu policija je koristila šok bombe, prenose “Harec”.

Prema podacima Palestinskog crvenog krsta, povrijeđene su najmanje 53 osobe, a izraelska policija navodi da je povređen i jedan policajac.

Do novih sukoba dolazi dan nakon nasilja u kojem je, prema tvrdnjama palestinskih medicinskih službi, povrijeđeno više od 200 Palestinaca kod džamije Al Aksa i na drugim lokacijama u Jerusalimu. Povrijeđeno je i 18 policajaca.

Dok policija navodi da su njene akcije izazvane bezbjednosnim razlozima, muslimani ih smatraju provokacijama i optužuju Izrael za sprečavanje slobode vjeroispovijesti.

Bliskoistična četvorka, SAD, EU, Rusija i UN izrazili su juče “duboku zabrinutost” zbog nasilja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare