Izrael i Hamas postigli dogovor o primirju u Gazi posle 11 dana sukoba - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Izrael i Hamas postigli dogovor o primirju u Gazi posle 11 dana sukoba

Posle tri sata zasedanja izraelski Kabinet za bezbednost odlučio je da obustavi napade na Gazu, javljaju izraelski mediji. Zvaničnik Hamasa potvrdio da je postignut “međusobni i istovremeni prekid vatre”.

Posle 11 dana neprekidnog raketiranja Pojasa Gaze i Hamasovih napada na Izrael, Kabinet za bezbednost Izraela doneo je odluku o prekidu vatre.

Kabinet premijera Benjamina Netanijahua potvrdio je da je Kabinet za bezbednost jednoglasno odobrio prekid vatre u Gazi.

U izjavi se kaže da su se ministri složili da “prihvate egipatsku inicijativu za uzajamni prekid vatre bez ikakvih uslova, a vreme kada će stupiti na snagu biće naknadno utvrđeno.”

Zvaničnici izraelske odbrane informisali su na sastanku ministre da je “Hamas pretrpeo ozbiljne udarce”.

Zvaničnik Hamasa potvrdio je za Rojters da je postignut “međusobni i istovremeni” prekid vatre sa Izraelom, čime će biti okončan 11-dnevni sukob u Gazi.

Kako mediji navode, očekuje se da prekid vatre počne u 2 sata iza ponoći.

Palestinski izvori navode da izraelske snage nastavljaju sa gađanjem ciljeva u pojasu Gaze, uoči početka primirja, dok je Izrael apelovao na građane koji žive u pograničnim naseljima da ostanu na domak skloništa.

Reakcije iz sveta na primirje
Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da je spreman da otputuje na Bliski istok.

“Spreman sam u bilo koje vreme da odem u Izrael, na Bliski istok, ako bi to pomoglo primirju i pomaganju u poboljšanju života i Izraelaca i Palestinaca”, rekao je američki državni sekretar.

Egipatski napori na postizanju prekida vatre između Izraelaca i Palestinaca bili su uspešni, javila je egipatska državna televizija.

Dve egipatske delegacije biće poslate da nadgledaju sporazum o prekidu vatre čiji je cilj okončanje 11-dnevnih sukoba,saopštili su egipatskižu diplomatski izvori.

Delegacije će biti poslate u Tel Aviv i na palestinske teritorije da „nadgledaju sprovođenje prekida vatre i procedura za trajno održavanje stabilnih uslova”.

Odluci o prekidu sukoba prethodila je i žustra rasprava na sednici Skupštine UN u Njujorku.

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar