14. Novembra 2022.

Iznenađenje za mnoge: EK objavila ko će imati najveći budžetski deficit u Evrozoni

Big Portal

Ova zemlja će biti i jedina članica Evrozone s dugom iznad 100 odsto BDP-a, koja će se u 2023. i 2024. godini suočiti s daljim rastom duga zbog mera državne podrške privredi i građanima da se izbore s rastućim cenama energije i usled mehanizma automatske indeksacije plata, izveštava list Eko.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Ðentiloni istakao je ovaj drugi faktor kao loš za konkurentnost Belgije, dodajući, međutim, da sada nije vreme za promenu tog sistema.

Ðentiloni procenjuje da je mehanizam indeksacije plata manje kontroverzan u trenutnim okolnostima – imajući u vidu današnje višestruke krize – nego što bi bio u normalnim okolnostima, budući da pomaže da se odgovori na stvarni problem.

Ovaj stav objašnjava time da je „socijalna komponenta sada važnija nego u normalnim vremenima, i važnija od kompromisa između socijalnog aspekta i konkurentnosti“.

Budžetski deficit Belgije bi trebalo da dostigne više od 17 milijardi evra u 2023. i više od 20 milijardi evra u 2024. Povratak na uravnoteženije javne finansije još uvek izgleda daleko, pošto belgijska vlada smatra da trenutna kriza iziskuje veću potrošnju, prenosi portal Euractiv. com.

Belgijski premijer Aleksander De Kru je u oktobru izrazio zabrinutost zbog budžetskog deficita, ukazujući međutim na činjenicu da potreba da „niko ne bude ostavljen na cedilu podrazumeva visok ceh za državu“.

Odgovarajući na kritike u vezi sa fiskalnim posledicama mera koje je vlada preduzela u borbi protiv krize, on je upitao: „Šta je trebalo da uradimo?… Da li je trebalo da odbijemo davanje pomoći samozaposlenima? Da li je možda trebalo da ostavimo našu srednju klasu da se smrzava?”.

Evropska komisija predviđa privredni rast Belgije od 2,8 posto ove godine, zatim od 0,2 procenta u 2023. i od 1,5 odsto u 2024. Inflacija u toj zemlji bi ove godine trebalo da dostigla vrhunac od 10,4 posto, nakon čega bi, prema oceni EK, trebalo da padne na 6,2 odsto iduće godine, a zatim na 3,3 procenta 2024.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare