Iznenadiće vas kako jedan komad pizze djeluje na tijelo - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Iznenadiće vas kako jedan komad pizze djeluje na tijelo

PIZZA je najbolja hrana na Zemlji i ništa to ne može promijeniti. Nije baš tako. Stručnjaci za ishranu su je odavno svrstali u brzu hranu jer sadrži mnogo kalorija i zasićenih masti.

Prema proračunima, samo jedan trokut pizze s kobasicom sadrži 311 kalorija, 13,5 grama masti (od toga 5,5 zasićenih) i 720 miligrama natrija.

Ipak, ne znamo puno onih koji su se zaustavili na samo jednom komadu. Ali prije nego što se krenete lupati po prstima, trebate znati šta pizza zapravo čini našem organizmu, kako naše tijelo reaguje kad pojedemo komad pizze i šta se događa u kojem vremenskom razmaku nakon obroka. To je za časopis Cosmopolitan objasnila nutricionistkinja Sonya Angelone.

0 DO 10 MINUTA

Slina u ustima oslobađa probavne enzime koji u želucu hranu razgrađuju na UH i glukozu. Tijelo nastale produkte koristi za pokrete mišića.

10 DO 15 MINUTA

Mast iz sira, salame i dodataka usporava probavu, ali zapravo i pomaže tijelu da duže ima energije. Probavljaju se gluten i laktoza (iz mliječnih proizvoda) pa oni osjetljiviji osjećaju nadutost dok tijelo probavlja hranu i otpušta plinove.

15 DO 20 MINUTA

Većina UH na putu je u krvotok, a gušterača počinje lučiti inzulin kako bi stanice upile šećer. Ako se stanice nahrane jer ste pojeli koji komad pizze više, mogu početi odbijati šećere, pa će razina šećera u krvi naglo narasti. Visoka razina šećera u krvi je jedan od krivaca za kardiovaskularne bolesti, oštećenja živaca, slabu cirkulaciju i razne infekcije. 

30 MINUTA

Kiseline u tijelu probavljaju svu masnoću koju ste pojeli. U ovom se trenutku masti raspoređuju ondje gdje su potrebne. Ili u krvotok, gdje kroz jetru budu usmjerene prema mišićima, ili kao energija za normalan rad tijela. Višak se pretvara u masne stanice za rezervu, odnosno masne naslage.

45 DO 60 MINUTA

Nakupljena masnoća iz hrane može u krvnim žilama smanjiti protok krvi i povećati krvni pritisak, ali i potaknuti zgrušavanje krvi zbog čega bi osobe sa srčanim problemima trebale razmisliti prije naručivanja pizze.

Salama i sir uz masnoću daju i nešto proteina koji potiče serotonin, hormon zbog kojeg nam se spava.

3 DO 4 SATA

U ovom trenutku razina šećera u krvi trebala se vratiti u normalno stanje, a hrana ući u završnu fazu probave, ali razina masnoće u krvi i dalje je visoka. Ako ste slučajno ogladnjeli, svakako birajte salatu ili voće.

Zaključak: 

Komad pizze ne bi trebao biti krivac za višak kilograma, ali ako je ovakav način ishrane vaša svakodnevica onda u budućnosti možete očekivati i nakupljanje kilograma i brojne druge zdravstvene probleme. Osobe s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, srčanim bolestima, prekomjernom težinom ili pušači, odnosno svi koji pate od nekakvih zdravstvenih problema, trebali bi staviti pizzu sa strane i radije pojesti vegetarijansku ili barem manje masnu hranu. 

Danas objavljeno

Otkriven novi virus iz porodice koronavirusa

Vanja A

Razlozi zbog kojih treba konzumirati ananas

Vanja A

Evo zašto ne treba dodavati ulje kada spremate tjesteninu

Vanja A

Ostavite komentar