Izmještene 53 migrantske porodice iz napuštenih objekata u USK - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Izmještene 53 migrantske porodice iz napuštenih objekata u USK

Sa područja Unsko-sanskog kantona su u posljednja tri dana izmještene i u prihvatne centre smještene 53 migrantske porodice sa ukupno 199 članova, od kojih je 105 djece, saopštila je danas Služba za poslove sa strancima BiH.

Inspektori Službe su tokom pojačane operativne aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona utvrdili da na lokalitetu Bosanske Bojne, u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom, u napuštenim objektima boravi nekoliko desetina migrantskih porodica.

S obzirom na to da su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimalnih uslova za njihov boravak tokom zime, Služba je inicirala i koordinisala niz aktivnosti na njihovom izmiještanju sa tog lokaliteta i zbrinjavanju u privremene prihvatne centre Borići i Sedra.

Iz Službe su naveli da su ta dva prihvatna centra i predviđena za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata.

Tokom sprovođenja ovih aktivnosti identifikovana su i dva maloljetnika bez pratnje kojima je određen privremeni staratelj.

Svi migranti su zbrinuti i uz neophodnu medicinsku trijažu smješteni su u izolacioni dio ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprečavanje širenja virusa korona.

Ovaj posao je, kako se navodi, obavila Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa Graničnom policijom BiH, MUP-om Unsko-sanskog kantona (USK) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Kapaciteti za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona u potpunosti su popunjeni i u njima trenutno boravi više od 3.200 migranata.

Služba je najavila da će nastaviti da sprovodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca u BiH.

Danas objavljeno

Autobus sletio sa autoputa, tri osobe poginule

M.

Ukrajina neće skoro u EU: Samit u Kijevu pokušaj da Zelenski lakše proguta tu gorku pilulu

M.

Nesreća u Banjaluci: Teško povrijeđen Šveđanin, hitno prebačen u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar