Izmjene neće zaobići ni oblast saobraćaja: Centar Banjaluke ostaje bez dijela parking mjesta - BIGportal.ba
Banja Luka

Izmjene neće zaobići ni oblast saobraćaja: Centar Banjaluke ostaje bez dijela parking mjesta

Izmjena tarifnih zona na pojedinim parkinzima, te ukidanje parkinga na pojedinim lokacijama u užem gradskom jezgru, promjene su u oblasti saobraćaja koje očekuju Banjaluku u narednom periodu.

Tim izmjenama, prema rasploživim informacijama, nova administracija želi da ispuni dva cilja: smanjenje saobraćajnih gužvi u centru grada, te da građane preorjentišu na korištenje alternativnih vidova prevoza, kao što su bicikli ili gradski autobuski prevoz.

Prema riječima gradonačelnika Draška Stanivukovića, raspodjela parking zona na pojedinim lokacijama je nelogična i, kako kaže, mora se ispraviti.

– Samo ćemo prilagoditi situaciju onim što je logično. Imate, na primjer, parking kod “Eurospleta”, u samom centru grada, koji će biti prebačen u nultu zonu, a parking kod “Kastela”, koji je sada druga zona, biće prebačen u prvu – rekao je on.

Korekcija cijena
Dodaje da je u rukama gradonačelnika donošenje odluke o promjeni zona na parkiralištima, te da ta izmjena ne mora prolaziti skupštinsku proceduru.

– Izmjena zona će uticati i na naplatu. Doći će do korekcije cijene parkiranja na tim lokacijama, jer prelaskom u “višu” zonu postaje i skuplji parking – naveo je on.

Pored izmjena zona, Stanivuković je najavio da je u planu i ukidanje pojedinih parkinga u užem gradskom jezgru.

– Hoćemo u Srpskoj ulici, od Gradske uprave prema naselju Borik, da ukinemo sva parking mjesta i da na tom pravcu napravimo biciklističke staze, ali da to ostane jednosmjerna ulica. Pored toga, imamo namjeru da takozvani “Krašov” parking postane trg. I tu bi izgubili veliki javni parking – rekao je Stanivuković.

Zamjena
Obje ove lokacije se nalaze u užem gradskom jezgru i time bi uži centar grada ostao bez značajnijeg broja parking mjesta, pa se postavlja pitanje kako će se nadoknaditi taj manjak.

– Gledaćemo da ukidanjem pojedinih parking lokacija gradimo zamjenske. Cilj je da napravimo punktove na kojima se može parkirati, a koji su udaljeni od određenih zona na možda kilometar pješačenja. Moramo centar grada vratiti pješacima – obrazložio je on.

Stanivuković kaže da je predviđeno da se kao zamjena za te izgubljene lokacije na Paskulinoj ciglani izgradi parking garaža.

– Postoji više modaliteta kako bi se jedna takva investicija mogla realizovati, a jedna je sigurno jedan oblik javno privatnog partnerstva, jer se radi o parceli u vlasništvu Grada. Jedna od opcija je da investitor napravi zgradu različitih sadržaja, s javnom parking garažom –rekao je Stanivuković i dodao da je druga opcija da sam Gard krene u realizaciju ove investicije.

Rokovi
Pored ove, gubitak parking mjesta bi se prema Stanivukovićevim riječima trebao nadoknaditi izgradnjom dodatnog parkinga između Tržnice i Kastela. On bi, za razliku od prethodne lokacije, trebao biti samo na površini.

Iako je aktuelna administracija pripremila plan zamjene, za sada nisu precizirani rokovi u kojima bi se ovi alterantivni parkinzi trebali izgraditi. Za sada gradonačelnik poručuje da bi “ta dva procesa trebali ići simultano”.

Prema posljednjim informacijama, Grad kontroliše 4.826 parking mjesta, koja su pod naplatom. Oni su raspodijeljeni u tri zone: nulta, prva i druga. Parkiranje na gradskim parkinzima u Banjaluci se naplaćuje svaki dan osim nedjeljom i praznikom, kada je parkiranje besplatno. Cijena parkiranja za sat vremena u nultoj tarifnoj zoni je jedna KM, s tim da se jedno vozilo može zadržati na toj lokaciji najduže dva vezana sata. Nakon toga vozilo mora napustiti nultu tarifnu zonu na minimalno jedan sat. Cijena parkiranja u prvoj tarifnoj zoni je jedna KM za jedna sat, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi pet KM. Jedan sat parkiranja u drugoj zoni plaća se 0,50 KM, adok cjelodnevna karta za parkiranje iznosi tri KM.

ČETIRI TRAKE ZA JEDAN SMJER
Gradonačelnik Stanivuković je rekao da se razmatra koncept pretvaranja glavne gradske saobraćajnice, Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, na potezu od hotela “Palas” prema Malti, u jednosmjernu.

– Radimo studiju koja bi trebala pokazati da li je moguće da se te četiri saobraćajne trake iskoriste na drugi način, da jedna bude za autobuse i taksiste, druga za bicikle, a ostalo za automobile, i sve bi išlo u jednom smeru. Za sada podaci pokazuju da bi postigli značajno rasterećenje u saobraćaju – objasnio je Stanivuković.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Banjaluka krcata za Novu godinu: Evo ko traži krevet viška

Vanja A

Čuvajte svoje ljubimce: Postavljen otrov za pse u parku kod Delte

Vanja A

Banjalučki aerodrom ruši sve rekorde: Duplo više putnika nego lani

M.

Ostavite komentar