Izmjena Izbornog zakona preduslov za nove vlasti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Izmjena Izbornog zakona preduslov za nove vlasti

Hrvatski narodni sabor (HNS) uputiće dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu, najavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u razgovoru za BHRT.

Osim o ovoj inicijativi, Čović je govorio i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, zastoju u formiranju vlasti te o uslovima za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Izborni zakon se mora promijeniti

Na pitanje stoji li i dalje uslov da nema Federalne vlade bez izmjene Izbornog zakona, Čović je kazao da to nije uslov, niti imperativ “kojeg mi želimo ugraditi u ovakvoj političkoj komunikaciji, ali jeste vrlo jasan stav prema onome što se dešava u BiH”.

  • Mi mislimo da to treba definitivno razgraničiti. Pokrenućemo proces razgovora sa SDA i sa bošnjačkim partnerima uopšte, da dođemo do nekih rješenja kojim bi otkloniti bilo kakve sumnje hoće li dogodine biti izbori u Mostaru, ali kroz institucije BiH, ne kroz neka nametnuta ili fingirana rješenja onoga ko nije zakonodavac – naveo je Čović.

S druge strane, ističe, da i izbore 2022. godine dočekamo u jednoj rasterećenoj atmosferi “gdje možemo kroz izborne cikluse garantovati legitimnost predstavljanja na osnovu Ustava BiH”.

  • Izborni zakon se mora promijeniti, to je preduslov bilo kakvog normalnog funkcionisanja svih vlasti u BiH. I danas je najveća odgovornost na HDZ-u i SDA-u, kao predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH – rekao je Čović.

Napominje da smo dostigli jednan nivo kojaise danas manisfestuje jednom izuzetnom krizom.

  • Evo, u trinaesti mjesec ulazimo a da nemamo vlasti na nivou BiH. Praviti nove eksperimente a da nismo otklonili probleme koji su nastali upravo zbog nelegitimnog predstavljanja nakon Opštih izbora 2018., bilo bi neodgovorno – ocjenjuje lider HDZ-a BiH.

Naglašava da HDZ nije neodgovorna politička opcija, te da preuzima na sebe potpunu odgovornost za vođenje svih političkih procesa u BiH, posebno uime hrvatskog naroda.

  • Jasno je da ne postoji nikakva mogućnost da bez Izbornog zakona raspravljamo neke druge modalitete oko uspostavljanja vlasti ili neke buduće političke aranžmane – kaže Čović.

Ističe da nema nikakvog razloga da već sutra nemamo novi Savjet ministara, ali je, navodi, problem u tome što postoje različite taktike i različita viđenja tog procesa.

  • Ako smo mi u četvrtom mjesecu već sve dogovorili, podijelili sve resore između ključnih partnera, onih legitimnih predstavnika kod Srba, Bošnjaka i Hrvata, što se mora uvažavati kad je u pitanju Savjet ministara, pa u konačnici i 5. avgusta u Uredu EU u Sarajevu napravili čak jedan sporazum koji precizno definiše te korake, ja mislim da ne postoji nijedno pitanje koje može biti prepreka da se Savjet ministara odmah uspostavi – kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, jako je puno problema na kojima novi Savjet ministara i nova Parlamentarna skupština BiH moraju početi raditi.

Kriza nesagledivih razmjera

  • Nije problem samo Savjet ministara. S Savjetom ministara vežete i Parlamentarnu skupštinu – i Predstavnički dom i Dom naroda nemaju nužne institucije da bi mogli poslovnički funkcionirati, što znači da mi nemamo uopšte vlasti na nivou BiH – ističe Čović.

Za razliku od nižih nivoa vlasti, nastavlja, ovdje imamo problem da je došlo do pomjeranja jednog broja osoba iz jedne institucije u drugu.

  • Predsjedavajući Savjeta ministara je trenutno i predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, što je jedan neprihvatljiv standard u demokratskom svijetu i to je još jedan dodatan razlog i argument da odmah uspostavimo vlast, pa da onda pokušavamo rješavati probleme i našeg evroatlantskog puta, i socijalne i ekonomske stabilnosti, ali i mnogih drugih stvari koje nam trebaju za investicijski zamah – dodaje Čović.

Naglašava da je od milijardu i po do dvije milijarde KM sredstava “ukočeno” u nekim procesima kroz sporazume koji stoje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Naglašava da je teško dati odgovor zašto se u Savjetu ministara igraju “zakulisne igre”.

  • Ima različitih špekulanata. Neki kažu da političko Sarajevo neće uopšte ići u formiranje vlasti naredne tri godine. Ja mislim da to nije tako i da ove otklone koji su još postojali između nas jednostavno treba ostaviti u drugi plan, kao imperativ staviti vlast i da ona konačno može raditi, posebno na našem evropskom putu – poručuje Čović.

Evropska komisija će, dodaje, vrlo brzo imati sve svoje instrumente koji će biti u komunikaciji sa BiH.

  • Ali sa kim u BiH? Ako nemate novouspostavljeni Savjet ministara, Parlamentarnu skupštinu, u Predsjedništvu BiH imate dva bošnjačka člana – jasno je da što prije uspostavimo vlast, bićemo i predmet određenih dogovora na tom većem nivou – govori Čović.

Za trenutno bezvlašće kaže da je apsolutno svjestan i da se radi o krizi nesagledivih razmjera, iako se ona još tako ne manifestira zato što još uvijek postoje nekakvi instrumenti koji su izgrađeni posljednjih nekoliko godina, a “koji održavaju i njeguju ovaj preskupi aparat kakav jeste BiH”.

  • Bojim se ne razmišljati čak o tome šta bi se moglo desiti za par mjeseci ako bi se nastavilo ovako. Ja mislim da bismo imali jedan ogromni socioekonomski problem u funkcioniranju na svim nivoima u BiH. Ne smijemo dalje kalkulisati sa tim šta bi se moglo desiti, dovoljno je ovo snažna poruka svima nama, dovoljno jasna kriza da je odmah treba početi rješavati – zaključio je Čović.

(Vijesti)

Danas objavljeno

Uhapšena jedna osoba: Dojavio da je postavljena bomba ispred Zavoda za specijalno obrazovanje djece

M.

Fon der Lajen: Brisel neće dozvoliti Varšavi da ugrozi evropske vrijednosti

M.

10 ratnih brodova prošlo kroz moreuz: Japan pomno prati

M.

Ostavite komentar