Izložbeni Renault 5 Turbo 3E je kao stvoren za drift - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Izložbeni Renault 5 Turbo 3E je kao stvoren za drift

Renault postepeno priprema tržište za oživljavanje svog kultnog modela Renaulta 5. U novoj inkarnaciji će se pojaviti kao električni hečbek i njegova serijska verzija se očekuje negdje tokom sljedeće godine. U međuvremenu, kao deo javnog iskazivanja dobrodošlice, drugi izložbeni automobil je stavljen publici na uvid, i to je električni četvorotočkaš nazvan Renault 5 Turbo 3E.

Ovaj, pa može se reći karikaturalni koncept je začet kao ideološki naslednik sportskih vozila s nalepnicama na kojim piše Renault 5 Turbo i Turbo 2, a oni su sklapani u intervalu od 1980. do 1986. godine. Ove heč verzije su posedovale originalnu konstrukciju s motorom smeštenim u sredini. Sufiks Turbo je zaista indikovao prisustvo turbo punjača.

Sada je ime Turbo 3E iskorišćeno samo da se oda počast prisustvu te odrednice kod legende, dok je namena novog prototipa u segmentu radosti koje pruža spektakularan drift.

Karoserija koja je izvedena upotrebom plastike ojačane ugljeničnim vlaknima je zaista stilizovana kao originalna „petica“, ali umesto farova su postavljeni usisnici vazduha, dok su detalji rasvete smešteni nešto niže na odbojniku. Napredni aerodinamički karoserijski dodaci su inspirisani viđenim u automobilskim video igricama, a celom površinom karoserije je predviđeno i svih deset mesta za montažu kamera koje bi ovekovečile akciju s ovim mališom.

Dužina izložbenog čudaka iznosi 4.006 milimetara, ali ono što imponuje jeste njegova širina, jer je na nivou od preko dva metra (2.020 mm).

Ispod karbonske kože, vozilo krije svemirski okvir i originalnu šasiju. Instalirana su dva zasebna elektromotora na zadnjoj osovini, i to kao što i pretpostavljate, po jedan na svakoj pogonskoj osovini), i njihova ukupna moć je na granici od 380 konjskih snaga i 700 Nm obrtnog momenta. Litijum-jonska trakciona baterija ima kapacitet od 42 kWh i smeštena je ispod poda kabine, a između prednje i zadnje osovine.

Povrh toga, masa baterija čini više od trećine težine vozila pa tako meri 520 kilograma, dok ukupna cifra za ceo automobil iznosi 1.500 kg. Navodi se i da Renault 5 Turbo 3E može ubrzati do “stotke” za 3,5 sekundi, a kada je u režimu drifta, onda mu je potrebno 3,9 sekundi. Najviša brzina kretanja iznosi 200 km/h.

Dva sedišta, bolje reći trkačke kadice koje je potpisao Sabelt su pričvršćene u kabini, dok je pažljivo ugrađeno i četiri vazdušna jastuka. Ipak, oni nisu tu radi bezbednosti već da udovolje kolenima putnika tokom oštrih driftova.

Na čeonom panelu se nalazi deset malenih ekrana i svaki ima svoju namenu. Ideja je da se ovakvom postavkom oda počast viđenom u kabini originalne Turbo „petice“.

Renault 5 Turbo 3E će biti izložen na manifestaciji Chantilly Arts & Elegance koja se održava ovog vikenda, dok ćemo ga videti i u oktobru na štandu ove francuske grupacije koji je zakupila na predstojećem Salonu automobila u Parizu.

AutoRepublika

Danas objavljeno

Prvo platite pretplatu, pa onda može gas do daske

Vanja A

Svaki drugi vozač će do 2030. odustati od vozila u svom vlasništvu?

Vanja A

MH5 GTR je Manhartova čudesna kreacija na temu BMW-a M5 CS

Zeljka

Ostavite komentar