15. Decembra 2020.

Izložba o zlatnom dobu građanske Banjaluke otvorena u Banskom dvoru

Big Portal

Zbog ekskluzivnosti same izložbe i želje autora da se svakom posjetiocu omogući stručno vođenje kroz postavku, izložba će biti otvorena srijedom, subotom i nedjeljom, od 16 do 20 časova. Izložbenu postavku čini porodična zaostavština bana Todora Lazarevića, a koja predstavlja prvu uspješno realizovanu etapu u formiranju stalne izložbene postavke Vrbaske banovine.

Ona donosi veoma zanimljiv i dragocjen materijal – originalne dokumente, autentičan namještaj, umjetničke predmete i porodične fotografije.

“Ova izložba predstavlja realizaciju ekskluzivne izložbene postavke koju čini porodična zaostavština bana Todora Tode Lazarevića i ona predstavlja prvu uspješno realizovanu etapu u formiranju stalne izložbene postavke Vrbaske banovine, koju su Banski dvor i grad Banjaluka najavili prilikom nedavnog obilježavanja 88 godina postojanja Banskog dvora, a koja će, iskreno se nadamo, u potpunosti biti zaokružena u narednoj godini. Ova izložbena postavka na najljepši mogući način prikazuje zlatno doba građanske Banjaluke tridesetih godina prošlog vijeka. Po mišljenju mnogih, to je najprogresivniji i najznačajniji period u istoriji razvoja našeg grada”, rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Čestitajući autorima, porodici Lazarević Kovačević, direktor Banskog dvora izrazio je zadovoljstvo što kroz realizaciju ove izložbene postavke Banjaluka staje “rame uz rame” sa značajnim evropskim metropolama koje, zagledane u svoju prošlost, grade put za budućnost.

Autor postavke Dragan Kovačević podsjetio je da je izložba svojevrstan nastavak postavke koja je upriličena povodom 85 godina od izgradnje Banskog dvora.

“Izložba koju danas predstavljamo, mada nastavlja kontinuitet prethodne, koncepcijski je različita, jer je obogaćena novim sadržajima i kao što i sam naslov sugeriše, predstavlja nostalgično putovanje u jedno, mada ne tako davno vrijeme, koje iz današnje perspektive, ljudima umornim od monotonije svakodnevice, izgleda nestvarno i gotovo bajkovito”, kazao je Kovačević.

Postavkom koja govori o dr Todoru Lazareviću, četvrtom po banu Vrbaske banovine, i njegovoj porodičnoj zaostavštini, naglašava Kovačević, željeli su javnosti da objelodane jedno veliko kulturno dobro koje postoji u Banjaluci – a koje do prije nekoliko godina nije bilo dostupno javnosti, istraživačima, a ni mladim ljudima koji bi iz svega ovoga mogli da nauče šta su prave vrijednosti i način na koji se do njih dolazi.

“Osim života i rada jednog istaknutog pojedinca i narodnog tribuna, ovom izložbom željeli smo da pokažemo i način života jedne građanske porodice preko izloženih eksponata: namještaja, slika i porodičnih fotografija, ličnih predmeta dr Todora Lazarevića i njegove supruge Nade. Ovoj izložbi, kao i životu dr Todora Lazarevića, rafinirani ton dala je upravo njegova supruga, koja je svojim obrazovanjem, stilom i prefinjenim manirima u svim situacijama, nesvakidašnjem životnom putu svoga supruga dala još upečatljiviji ton”, istakao je Kovačević.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare