Izlile se Bosna i Željeznica, Neretva obustavila saobraćaj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Izlile se Bosna i Željeznica, Neretva obustavila saobraćaj

Rijeka Bosna poplavila je poljoprivredno zemljište na području opštine Novi Grad u Kantonu Sarajevo, te ugrozila staklenike i pomoćne objekte u ulicama Dobroševićka i Brodska.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo je rečeno da je Bosna u toj opštini poplavila i zemljište na lokalitetu stočne pijace, kao i poljoprivredno zemljište u opštini Ilidža.

– Na području opštine Ilidža iz svog korita izlila se i rijeka Željeznica, ali objekti nisu ugroženi. Poplavljena je zelena površina u blizini restorana Brajlović i Mosta spasa u Sokolović koloniji – rečeno je iz Civilne zaštite.

Iz Operativnog centra su rekli da ekipe obilaze teren u ugroženim opštinama, te da su, prema posljednjim podacima, vodostaji u blagom opadanju.

Uslijed kišnih padavina nivo rijeke Neretve i Radobolje se znatno povećao uslijed čega je plato ispod Starog mosta u Mostaru kompletan poplavio, a u južnom mostarskom naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta, zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Povećan nivo rijeke kod brojnih stanovnika u dolini Neretve je izazvao strah od poplava i mogućih neželjenih posljedica, a da je stanje zabrinjavajuće uvjerili smo se prilikom posjete nekih od kritičnih tačaka.

Rukovodilac Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković za Klix.ba kaže kako uprkos dramatičnom stanju na terenu nivo rijeke Neretve postepeno opada i da za sada nema straha od mogućih posljedica za Mostar.

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar