IZGUBILA BITKU PROTIV KORONE Preminula niška doktorka Snežana Veljković - BIGportal.ba
Region Vijesti

IZGUBILA BITKU PROTIV KORONE Preminula niška doktorka Snežana Veljković

Korona virus odnio je još jedan život ljekara u Srbiji, poznate niške doktorke Snežane Veljković.

Otišla je još jedna ljekarka kojom čitav Niš može da se ponosi – ona nije dala veliki doprinos samo medicini (napisala je veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine) već i istoriji. Prošle godine priredila je knjigu “Kazivanja ljekara o Velikom ratu” Branislava Dimitrijevića, prenosi Telegraf.

Ali, svoja interesovanja nije samo svodila na sudsku medicinu, već se godinama uporedno bavila i istorijom medicine, kojoj se posljednjih godina svog života maksimalno posvetila. Bila je jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog ljekarskog društva (SLD) i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, piše portal Srpska istorija.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sudska medicina ju je bila privlačila na jedan poseban način i logično je bilo da upravo i završi specijalizaciju iz sudske medicine.

U želji da usavrši svoje znanje iz sudske medicine provela je krajem sedamdesetih godina 20. vijeka jednu godinu na usavršavanju u Njujorku u Kancelariji Glavnog Medicinskog Inspektora i po povratku u Beograd odbranila je doktorsku disertaciju 1980.godine.

Za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu izabrana je 1994. godine, na kome je bila i dugogodišnji šef katedre za sudsku medicinu.

Izuzetno je bila posvećena nastavi i zato je bila miljenik svojih studenata. Pored nastave veliku pažnju posvećivala je naučno-istraživačkom radu u oblasti sudske medicine. Predmet njenih interesovanja u okviru sudske medicine bili su: naprasne prirodne smrti, iznenadne smrti novorođenčeta i odojčeta, narkomanija, krivična i stručna odgovornost lekara i asfiktične smrti. I kao rezultat tih istraživanja nastala je njena odlična monografija “Nasilne asfiktične smrti”.

Kao koautor učestvovala je u pisanje udžbenika za studente medicine “Forenzička medicina” (“Forensic medicine – tex book for medical students”), objavljenom na srpskom i engleskom jeziku.

Za studente medicine napisala je i udžbenik “Sudska medicina”, a bila je i koautor mnogih drugih udžbenika iz medicine. Dragocene su i dve njene izvanredne monografije: “Hronika sudske medicine u Beogradu” i “Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu”.

Rektorat Univerziteta u Beogradu dodijelio joj je za njenu monografiju “Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu” 2011.godine prestižnu nagradu iz oblasti naučnog rada – “Veselin Lučić.”

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Sarkozi negira krivicu

M.

U pucnjavi u Čikagu najmanje četvoro mrtvih

M.

Milanović: Bez Srbije i Hrvatske nema promjene Dejtonskog sporazuma

M.

Ostavite komentar