22. Januara 2020.

Izgradnja novih vodovoda u sklopu projekta “Voda 1”

Dok se, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, uveliko radi na izgradnji vodovoda u više prigradskih naselja i sela, danas su radovi prošireni i na samo gradsko područje, početkom radova na dva manja vodovodna kraka u Kajmakčalanskoj i Šumadijskoj ulici.

Uz ove radove, u okviru projekta „Voda 1“ jesenas su počeli radovi i na gradnji velikog rezervoara na području gornjeg dijela Česme, koji će konačno riješiti problem vodosnabdijevanja ovog naselja, te na izgradnji cjevovoda prema Gornjoj Piskavici iz pravca Goleša.

Rezervoar u Česmi predviđen je za zapreminu od 500 kubika, što će, po predstojećoj izgradnji vodovodne mreže, obezbjediti stabilno vodosnabdijevanje za više od 500 domaćinstava u ovom kraju.

– Do sada je izvedeno oko 40 odsto radova na izgradnji rezervoara sa pumpnom stanicom, dok je na izgradnji cjevovoda prema Gornjoj Piskavici položeno oko 4,5 kilometara cjevovoda – kazali su u odjeljenju.

Radovi u Česmi koštaće 2,8 miliona KM, a osim gornjih dijelova Česme, ovim projektom će voda doći i do više susjednih sela na području laktaške opštine.

Kada je riječ o gradnji vodovoda na području Gornje Piskavice, biće građena dva vodovoda – jedan u pravcu Gornje Piskavice sa završetkom u selu Buzadžije, te drugi pravac Radosavska – Slavićka. To je, u principu, početak sljedeće faze projekta „Crno vrelo“ što je od vitalne važnosti za stanovništvo ovog kraja. Konkretnije, nastavlja se gradnja vodovodne mreže i novog rezervoara na pravcu od rezervoara „Zvijezda“ ka Gornjoj Piskavici preko Jovića, Čokora, Karaule, Klupa do Buzadžija. Ovim projektom, biće obezbijeđena voda za 750 domaćinstava, a vrijednost projekta je 2,5 miliona maraka.

Sveukupno, za projekat „Voda 1“ biće izdvojeno 7,8 miliona KM, čime treba da se izgradi ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika.

SrpskaInfo

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare