Izgoreli na suncu: Evo savjeta... - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Izgoreli na suncu: Evo savjeta…

Koliko puta su vas upozorili da se čuvate sunčevih zraka, sklanjate se u hlad i obavezno koristite kremu za sunčanje? Verovatno mnogo. . . Ali šta ako niste bili previše oprezni i sunce vas je prevarilo? Ovo su neki od načina kako da na najbrži i najlakši način izlečite vašu…

Koliko puta su vas upozorili da se čuvate sunčevih zraka, sklanjate se u hlad i obavezno koristite kremu za sunčanje? Verovatno mnogo. . .

Ali šta ako niste bili previše oprezni i sunce vas je prevarilo? Ovo su neki od načina kako da na najbrži i najlakši način izlečite vašu kožu:

Aspirin ili ibuprofen

Ako se osećate jednako loše kao što izgledate, slobodno uzmite nešto što će ublažiti bolove. Aspirin ili ibuprofen imaju protivupalno dejstvo i deluju tako što ublažavaju otok bol, crvenilo i kancerogeni efekat opekotine neposredno nakon što ste izgoreli.

Hidratacija

Uzmite jedan list aloe vere i iscedite njen sok na rane. Najbolje je da je korisitie u formi gela pošto će on dodatno ohladiti kožu, ublažiti svrab, iritaciju i upalu. Ako nemate aloe veru, možete da iskoristite krastavac. Izblendirajte ga i smesu stavite na izgorelu kožu. Na taj način ćete rehidrirati kožu i pomoći joj da se što brže oporavi.

Krema za sunčanje

Ako ste već izgoreli, ne znači da ne možete još jače da izgorite. Koža vam je oštećena, slaba je i stanje joj se lako može pogoršati. Kremom za sunčanje sprečićete nastanak dodatnih opekotina, a koža će se ujedno navlažiti i olakšati vam tegobe.

Otklonite mrtvu kožu

Kada se opekotine budu povukle, sledeće što treba uraditi je da uklonimo mrtve ćelije kože. U tome će vam dodatno pomoći alfa hidroksilna kiselina. Stimulisaće nastanak nove zdrave kože i ukloniti mrtvu.

Krema sa retinolom

Sunce uništava kolagen koji čini kožu elastičnom, dok retinol (derivat vitamina A) podstiče nastanak kolagena. Nakon što su opekotine izlečene, nanošenje kreme sa retinolom bi trebalo da obnovi kolagen.

B 92
foto:internet

Danas objavljeno

Doktor upozorava da djeca teže podnose vrućinu, šta roditelji treba da znaju

Vanja A

Rashladite se ledenim štapićima od grčkog jogurta i jagoda

Vanja A

Kako se rashladiti prije spavanja u vrućim ljetnim noćima

Vanja A

Ostavite komentar