Izgleda kao da je izašao iz serije "Mućke", ali razlog prerade vozila je sasvim praktičan - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Izgleda kao da je izašao iz serije “Mućke”, ali razlog prerade vozila je sasvim praktičan

Fotografija ove, na prvi pogled, bizarne modifikacije malenog FIAT-a 500 nedavno je osvanula na Redditu i privukla veliku pažnju.

Čudno modifikovani FIAT 500 izgleda kao da je izašao iz garaže nekog obožavatelja “Mućki”, ali pravi razlog prerade verovatno će vas iznenaditi.

Ovakve modifikacije su u poslednje vreme postale česte u Nemačkoj, a osim malog FIAT-a, sličan tretman doživeli su i neki primerci modela VW Polo, Seat Ibiza i Škoda Fabia, odnosno uglavnom automobili koji se najviše voze po gradu.

Preradu inače vrši firma Ellenator, a uključuje i modifikacije motora kako bi mu se smanjila snaga.

Razlog je krajnje praktične prirode jer ovakve izmene na vozilu svrstava automobil u kategoriju L5e, a to znači da ga mogu voziti maloletne osobe starije od 16 godina.

Roditelji koji žele da im deca budu bezbednija u saobraćaju nego što bi bila, recimo, na mopedu mogu da se odluče za ovakvu preradu.

Inače, modifikacija uključuje zamenu zadnje osovine i montažu nove sa dva 14-inčna točka razdvojena svega desetak centimetara, zbog čega auto iz daljine izgleda kao tricikl.

Novi točkovi ulaze u prostor prtljažnika, dok su na boku otvori zatvoreni metalnim panelima.

Najzad, tu je i prerada elektronike kako bi se snaga motora ograničila na 20 KS.

Tako zahteva zakon koji definiše vozla u klasi L5e tricikla, ali i razum, jer nova konfiguracija i te kako utiče na dinamičku stabilnost vozila.

I na kraju dolazimo i do cene i pitanja koliko se ovakva prerada uopšte isplati. Naime, modifikacija košta 5.980 evra, što čak ni u Nemačkoj nije mala suma.

Za one koji se ipak odluče za preradu vozila, dobra vest je da, kad njihov tinejdžer postane punoletan i položi vozački ispit, mogu u istoj firmi vratiti auto u prvobitno stanje.

Danas objavljeno

Rolls-Royce najavljuje “istorijsko EV saopštenje”

Zeljka

Uskoro novi Chevrolet Corvette Z06

Zeljka

Lamborghini priprema električni 2+2 sportski model

Zeljka

Ostavite komentar