25. Juna 2019.

Izglasano: Rusija se vraća u Savjet Evrope, “Kao zombiji, prve noći otvorili vrata agresoru”

Big Portal

Rusija je dobila podršku Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PS SE) da se nakon nekoliko godina vrati u to telo. Ukrajina negoduje.

Moskvi su pre pet godina suspendovana glasačka prava zbog aneksije Krimskog poluostrva.

Savet Evrope saopštio je u ponedeljak da je PS SE potvrdila prava ruskim članovima “da glasaju, govore i da budu zastupljeni u skupštini i njenim telima”. Skupština je to izglasala sa 118 glasova za i 62 protiv, a desetoro je bilo uzdržano.

Na ishod glasanja reagovao je predsednik ukrajinske delegacije u PS SE Vladimir Arjev.

“118 za, 62 protiv. PS SE u stanju zombija, je prve noći otvorio vrata agresoru. Sutra se bitka nastavlja. Za sankcije koje su i dalje moguća opcija. Sramota”, napisao je Arjev na Fejsbuku.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope je 2014. reagovala na rusko pripajanje Krima i podršku Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine, tako što su ruskoj delegaciji u Savetu Evrope (SE) uskratili pravo glasa, uskratili pravo njenim članovima da budu na čelu komiteta SE, učestvuju u telima koja odlučuju i posmatračkim misijama do kraja godine.

Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštravale.

Kao odgovor na to, delegacija je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i 2016—2018. nije slala zahtev za potvrdu mandata zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe da niko nema prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare